
Jajka faszerowane, to doskonała alternatywa dla klasycznych jajek w majonezie, które często goszczą na naszych stołach. Szybkie i banalne proste w przygotowaniu danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Jajka faszerowane warzywami oraz szynką, to jeden z moich ulubionych przepisów. Dodatek warzyw sprawia, że nadzienie jest lekko chrupiące i delikatne w smaku.
Ilość porcji
10
Czas przygotowania
30 minut
Poziom trudności
łatwy
Składniki
5 jajek
20 g czerwonej papryki
10 g świeżego ogórka
20 g rzodkiewki
10 g szynki
20 g jogurtu naturalnego
20 g majonezu
sól i pieprz

Sposób przygotowania
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój wzdłuż.
- Delikatnie wyjmij żółtka, tak aby nie uszkodzić białek. Przełóż je do miski i przy pomocy widelca delikatnie rozdrobnij.
- Ogórka, paprykę, rzodkiewkę oraz szynkę pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski z rozdrobnionymi żółtkami. Dodaj majonez oraz drobno posiekany szczypiorek i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie wypełnij nim białka, uzupełniając puste miejsca po żółtkach.
- Tak przygotowane jajka ułóż na talerzu i udekoruj plasterkami rzodkiewki, ogórka oraz papryki.
