Strona główna » Wielkanoc » Jajka faszerowane

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane, to doskonała alternatywa dla klasycznych jajek w majonezie, które często goszczą na naszych stołach. Szybkie i banalne proste w przygotowaniu danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Jajka faszerowane warzywami oraz szynką, to jeden z moich ulubionych przepisów. Dodatek warzyw sprawia, że nadzienie jest lekko chrupiące i delikatne w smaku.

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 5 jajek

  • 20 g czerwonej papryki

  • 10 g świeżego ogórka

  • 20 g rzodkiewki

  • 10 g szynki

  • 20 g jogurtu naturalnego

  • 20 g majonezu

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój wzdłuż.
  • Delikatnie wyjmij żółtka, tak aby nie uszkodzić białek. Przełóż je do miski i przy pomocy widelca delikatnie rozdrobnij.
  • Ogórka, paprykę, rzodkiewkę oraz szynkę pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski z rozdrobnionymi żółtkami. Dodaj majonez oraz drobno posiekany szczypiorek i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie wypełnij nim białka, uzupełniając puste miejsca po żółtkach.
  • Tak przygotowane jajka ułóż na talerzu i udekoruj plasterkami rzodkiewki, ogórka oraz papryki.