Mazurek – nieodzowny król niejednego wielkanocnego stołu. Jedni go uwielbiają, a inni tylko tolerują jego wyższość nad jego rywalem – sernikiem. Nie zmienia to jednak faktu, że wszystkim kojarzy się on właśnie z Wielkanocą. Na jego przygotowanie istnieje już chyba miliony przepisów, a mimo to wciąż można wykazać się ogromną kreatywnością przy jego tworzeniu. Ja chciałabym Wam zaproponować moją wariacje na temat tradycyjnego mazurka, a mianowicie połączenie kwaskowego w smaku dżemu z czarnej porzeczki oraz puszystego kremu chałwowego. Ten duet świetnie komponuje się z kruchym spodem, do którego dodałam również niewielką ilość masła orzechowego. Trochę poimprowizowałam i jak to często bywa z eksperymentami, z połączenia chałwy, czarnej porzeczki oraz masła orzechowego wyszedł niepowtarzalny smak.
12
60 minut
średni
Składniki
- Ciasto kruche
300 g mąki pszennej
200 g masła
1 jajko
50 g cukru pudru *
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki kakao
szczypta soli
- Krem chałwowy
120 g masła
1 jajko
100 g chałwy waniliowej
- Dodatkowo
dżem z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania
- Ciasto kruche
- Cukier, proszek do pieczenia oraz jajko ubij na puszystą masę, używając malaksera lub miksera.
- Do ubitej masy dodaj masło, mąkę, kakao oraz sól i dokładnie wyrób ciasto, ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, przy pomocy specjalnej końcówki do wyrabiania ciasta. Powinno mieć dość plastyczną konsystencję.
- Następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj kształt jajka, tworząc dodatkowo brzegi, trochę wyższe od reszty ciasta. Ponakłuwaj je w kilku miejscach widelcem i wstaw do lodówki na ok. 1 h. Ważne jest, aby ciasto przed włożeniem do piekarnika było dobrze schłodzone, dzięki czemu brzegi ciasta zachowają swój kształt.
- Piekarnik nagrzej do 200ºC (góra-dół).
- Schłodzone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20-25 minut, aż ciasto delikatnie się zrumieni.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
- Krem chałwowy
- Żółtko utrzyj z rozkruszoną chałwą, a następnie dodaj masło i wszystko dokładnie zmiksuj na puszystą masę.
- W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę.
- Do utartej wcześniej masy dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką, tylko do połączenia składników.
- Wykonanie
- Kiedy ciasto już ostygnie, rozsmaruj na nim cienką warstwę dżemu porzeczkowego, a następnie rozprowadź wcześniej przygotowany krem chałwowy.
- Wierzch mazurka udekoruj wedle uznania.
* WSKAZÓWKI
- Cukier puder możecie zastąpić zdrowszą jego wersją, czyli zmielonym na puder ksylitolem.