Strona główna » Wielkanoc » Mazurek porzeczkowo – chałwowy

Mazurek porzeczkowo – chałwowy

Mazurek porzeczkowo - chałwowy

Mazurek – nieodzowny król niejednego wielkanocnego stołu. Jedni go uwielbiają, a inni tylko tolerują jego wyższość nad jego rywalem – sernikiem. Nie zmienia to jednak faktu, że wszystkim kojarzy się on właśnie z Wielkanocą. Na jego przygotowanie istnieje już chyba miliony przepisów, a mimo to wciąż można wykazać się ogromną kreatywnością przy jego tworzeniu. Ja chciałabym Wam zaproponować moją wariacje na temat tradycyjnego mazurka, a mianowicie połączenie kwaskowego w smaku dżemu z czarnej porzeczki oraz puszystego kremu chałwowego. Ten duet świetnie komponuje się z kruchym spodem, do którego dodałam również niewielką ilość masła orzechowego. Trochę poimprowizowałam i jak to często bywa z eksperymentami, z połączenia chałwy, czarnej porzeczki oraz masła orzechowego wyszedł niepowtarzalny smak.

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

60 minut

Poziom trudności

średni

Składniki

  • Ciasto kruche
  • 300 g mąki pszennej

  • 200 g masła

  • 1 jajko

  • 50 g cukru pudru *

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 0,5 łyżeczki kakao

  • szczypta soli

  • Krem chałwowy
  • 120 g masła

  • 1 jajko

  • 100 g chałwy waniliowej

  • Dodatkowo
  • dżem z czarnej porzeczki

Składniki na mazurek porzeczkowo - chałwowy

Sposób przygotowania

  • Ciasto kruche
  • Cukier, proszek do pieczenia oraz jajko ubij na puszystą masę, używając malaksera lub miksera.
  • Do ubitej masy dodaj masło, mąkę, kakao oraz sól i dokładnie wyrób ciasto, ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, przy pomocy specjalnej końcówki do wyrabiania ciasta. Powinno mieć dość plastyczną konsystencję.
  • Następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj kształt jajka, tworząc dodatkowo brzegi, trochę wyższe od reszty ciasta. Ponakłuwaj je w kilku miejscach widelcem i wstaw do lodówki na ok. 1 h. Ważne jest, aby ciasto przed włożeniem do piekarnika było dobrze schłodzone, dzięki czemu brzegi ciasta zachowają swój kształt.
  • Piekarnik nagrzej do 200ºC (góra-dół).
  • Schłodzone ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20-25 minut, aż ciasto delikatnie się zrumieni.
  • Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
  • Krem chałwowy
  • Żółtko utrzyj z rozkruszoną chałwą, a następnie dodaj masło i wszystko dokładnie zmiksuj na puszystą masę.
  • W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę.
  • Do utartej wcześniej masy dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką, tylko do połączenia składników.
  • Wykonanie
  • Kiedy ciasto już ostygnie, rozsmaruj na nim cienką warstwę dżemu porzeczkowego, a następnie rozprowadź wcześniej przygotowany krem chałwowy.
  • Wierzch mazurka udekoruj wedle uznania.

* WSKAZÓWKI

  • Cukier puder możecie zastąpić zdrowszą jego wersją, czyli zmielonym na puder ksylitolem.
Mazurek porzeczkowo - chałwowy z czekoladą