Strona główna » Zupy » Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Zupy mają moc i co do tego nikt nie powinien mieć wątpliwości 🙂 Są pożywne, pyszne i sycące, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Są też świetnym sposobem na włączenie do codziennej diety większej ilości warzyw. Zupa ogórkowa, bo o niej będzie dzisiaj mowa to jedna z najpopularniejszych zup goszczących na naszych stołach. Najlepsza to taka z dużą ilością ziemniaków i koniecznie z ogórkami kiszonymi z domowej spiżarni, zabielona śmietaną lub jogurtem naturalnym. Zupa ogórkowa podana z domowym chlebem na zakwasie smakuje wprost wyśmienicie.

Details

Ilość porcji

2.5 l

Czas przygotowania

40 minut

Poziom trudności

średni

Składniki

  • 2 l bulionu mięsnego lub warzywnego

  • 500 g surowych ziemniaków

  • 4 średnie ogórki kiszone (ok. 200 g)

  • 50 ml wody z ogórków kiszonych

  • 2 średnie surowe marchewki lub gotowane z bulionu

  • warzywa gotowane z bulionu (opcjonalnie) *

  • 100 g jogurtu naturalnego lub śmietany 12% *

  • Do podania
  • pieczywo : chleb na zakwasie, bagietka itp.

Sposób przygotowania

  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (1x1cm).
  • Ogórki kiszone i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekaj. Jeśli zostały Ci gotowane warzywa z bulionu (seler, pietruszka) również możesz je pokroić w kostkę lub plasterki i dodać do zupy. Często wykorzystuję w ten sposób warzywa, na których gotowałam bulion.
  • Do dużego garnka (z podanych proporcji powstaje ok. 2.5 l zupy) przełóż pokrojone w kostkę ziemniaki oraz utartą/pokrojoną marchewkę i opcjonalnie ugotowane warzywa z bulionu. Całość zalej przygotowanym bulionem i gotuj aż ziemniaki bedą miękkie, ok. 20 minut.
  • Kiedy ziemniaki będą już odpowiednio miękkie dodaj utarte ogórki kiszone. Pamiętaj aby dodać je dopiero po ugotowaniu ziemniaków. Jeśli zrobisz to wcześniej kwas z ogórków spowoduje, że ziemniaki się nie ugotują i pozostaną twarde.
  • Poziom kwaśności zupy zależy od tego, jak mocno ukiszone są ogórki. Jeśli zupa ogórkowa będzie mało kwaśna dodaj wody z ogórków, w zależności od swoich upodobań.
  • Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut aby smaki się połączyły, a międzyczasie do kubka przełóż jogurt/śmietanę i dodaj 2-3 łyżki gorącej zupy z garnka, dokładnie wymieszaj. Ma to na celu zahartowanie śmietany, aby po dodaniu jej do zupy śmietana się nie zważyła.
  • Do garnka z zupą dodaj zahartowaną śmietanę/jogurt, cały czas mieszając.
  • Zupę gotuj jeszcze dosłownie chwilę, do momentu aż na powierzchni pojawią się pierwsze bąbelki. Zupa nie powinna się zagotować.
  • Gotową zupę podawaj z pieczywem lub solo, tak jak lubisz.

* WSKAZÓWKI

  1. Do zabielenia zupy możesz również użyć śmietany kokosowej lub jogurtu naturalnego bez laktozy.
  2. Nadmiar zupy ogórkowej możesz przechowywać w lodówce do następnego dnia lub jeszcze gorącą przelać do słoików, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce do tygodnia.