
Zupy mają moc i co do tego nikt nie powinien mieć wątpliwości 🙂 Są pożywne, pyszne i sycące, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Są też świetnym sposobem na włączenie do codziennej diety większej ilości warzyw. Zupa ogórkowa, bo o niej będzie dzisiaj mowa to jedna z najpopularniejszych zup goszczących na naszych stołach. Najlepsza to taka z dużą ilością ziemniaków i koniecznie z ogórkami kiszonymi z domowej spiżarni, zabielona śmietaną lub jogurtem naturalnym. Zupa ogórkowa podana z domowym chlebem na zakwasie smakuje wprost wyśmienicie.
Details
2.5 l
40 minut
średni
Składniki
2 l bulionu mięsnego lub warzywnego
500 g surowych ziemniaków
4 średnie ogórki kiszone (ok. 200 g)
50 ml wody z ogórków kiszonych
2 średnie surowe marchewki lub gotowane z bulionu
warzywa gotowane z bulionu (opcjonalnie) *
100 g jogurtu naturalnego lub śmietany 12% *
- Do podania
pieczywo : chleb na zakwasie, bagietka itp.

Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (1x1cm).
- Ogórki kiszone i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekaj. Jeśli zostały Ci gotowane warzywa z bulionu (seler, pietruszka) również możesz je pokroić w kostkę lub plasterki i dodać do zupy. Często wykorzystuję w ten sposób warzywa, na których gotowałam bulion.
- Do dużego garnka (z podanych proporcji powstaje ok. 2.5 l zupy) przełóż pokrojone w kostkę ziemniaki oraz utartą/pokrojoną marchewkę i opcjonalnie ugotowane warzywa z bulionu. Całość zalej przygotowanym bulionem i gotuj aż ziemniaki bedą miękkie, ok. 20 minut.
- Kiedy ziemniaki będą już odpowiednio miękkie dodaj utarte ogórki kiszone. Pamiętaj aby dodać je dopiero po ugotowaniu ziemniaków. Jeśli zrobisz to wcześniej kwas z ogórków spowoduje, że ziemniaki się nie ugotują i pozostaną twarde.
- Poziom kwaśności zupy zależy od tego, jak mocno ukiszone są ogórki. Jeśli zupa ogórkowa będzie mało kwaśna dodaj wody z ogórków, w zależności od swoich upodobań.
- Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut aby smaki się połączyły, a międzyczasie do kubka przełóż jogurt/śmietanę i dodaj 2-3 łyżki gorącej zupy z garnka, dokładnie wymieszaj. Ma to na celu zahartowanie śmietany, aby po dodaniu jej do zupy śmietana się nie zważyła.
- Do garnka z zupą dodaj zahartowaną śmietanę/jogurt, cały czas mieszając.
- Zupę gotuj jeszcze dosłownie chwilę, do momentu aż na powierzchni pojawią się pierwsze bąbelki. Zupa nie powinna się zagotować.
- Gotową zupę podawaj z pieczywem lub solo, tak jak lubisz.
* WSKAZÓWKI
- Do zabielenia zupy możesz również użyć śmietany kokosowej lub jogurtu naturalnego bez laktozy.
- Nadmiar zupy ogórkowej możesz przechowywać w lodówce do następnego dnia lub jeszcze gorącą przelać do słoików, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce do tygodnia.
