Sosy, dipy i pasty

Przepisy na sosy, dipy i pasty

Sosy (fran. sauce) są podstawowymi elementami kuchni międzynarodowej. Znajdują zastosowanie jako uzupełnienie dań obiadowych, bądź wystawnej kolacji. Przepisy na

sosy do makaronu

pozwolą na wprowadzenie do Twojej kuchni receptur śródziemnomorskich, natomiast przepisy na tradycyjne sosy do mięs (sos chrzanowy, sos pomidorowy, sos cebulowy) będą istotnym wsparciem podczas przygotowywania uroczystego obiadu okolicznościowego.

Przepisy na pyszne pesto

(pistacjowe, bazyliowe, pesto z suszonych pomidorów) pomogą w kilka minut przygotować obiad po pracy. To zdrowy gotowiec, który nie wymaga posiadania wielu składników.

Przepisy na dipy do warzyw

Przepisy na

sosy na zimno

, zwane popularnie dipami (ang. to dip – zamaczać), sprawdzą się latem podczas upalnych dni, szczególnie podczas grilla oraz przyjęć okolicznościowych na świeżym powietrzu. To zróżnicowane sosy warzywne, które wymagają użycia dużej ilości aromatycznych ziół oraz charakterystycznych przypraw. Z tej przyczyny pasują idealnie jako sosy do burgerów. Dipy do surowych warzyw sprawią, że dieta wegetariańska zostanie urozmaicona, a przepisy na sosy na słodko i na ostro wprowadzą nowe smaki do codziennej kuchni. Pomimo że znajdują zastosowanie głównie w przypadku potraw orientalnych i śródziemnomorskich, stają się coraz popularniejszym dodatkiem w rodzimej kuchni.

Sosy do sałatek

Przepisy na sosy do sałatek (sos czosnkowy, sos tysiąca wysp, sos majonezowo-ketchupowy, sos musztardowy, sos winegret), zwane popularnie dipami, mają za zadanie urozmaicić sałatkę i dodać jej aromatu. Dzięki nim nawet zwykła sałatka staje się pełnowartościowym posiłkiem. Sosy na bazie śmietany, jogurtu, oliwy, octu po odpowiednim zapakowaniu, mogą być zabierane do pracy, na uczelnię, a nawet na piknik.

Przepisy na pasty warzywne

Pasty kanapkowe dostępne są w sklepach w wielu rodzajach, jednak najlepiej smakują te wykonane własnoręcznie. Samodzielnie skomponowane pasty nie wymagają użycia wielu składników, efekt natomiast rekompensuje cały wysiłek włożony w przygotowanie potrawy.

Pasty do chleba

sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale również na kolację. Przepisy na pasty kanapkowe występują w wersji mięsnej, wegetariańskiej oraz wegańskiej, dlatego z pewnością każdy znajdzie recepturę odpowiadającą indywidualnym preferencjom. Przepisy na pasty z warzyw uwzględniają zarówno świeże jarzyny, jak i gotowane. To doskonały sposób na wykorzystanie pozostałości po gotowaniu bulionu.
Na mojej stronie znajdą również Państwo przepisy na letnie

musy owocowe

.

Sos majonezowo-ketchupowy z ziołami prowansalskimi

Sos majonezowo-ketchupowy z dodatkiem ziół prowansalskich, to jeden z moich ulubionych sosów. Stanowi on idealny dodatek do tortilli, hamburgerów, sałatek. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do imprezowych przekąsek, czy też, jako dip do surowych warzyw pokrojonych w słupki.

Pesto pistacjowe

Pistacje to jedne z moich ulubionych orzechów, zwłaszcza te solone. Z pesto pistacjowym natomiast po raz pierwszy spotkałam się podczas wakacji na Sycylii, i tam właśnie miałam okazję je testować. Najlepsze pistacje to oczywiście te pochodzące z Bronte,

Pasta z makreli z pomidorkami i chlebem na zakwasie

Pasta z wędzonej makreli

Pasty z wędzonej makreli chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. To jedna z najpopularniejszych past kanapkowych. Jej bazą jest oczywiście wędzona makrela, natomiast możesz ją dowolnie modyfikować, dodając swoje ulubione dodatki.

Pasta z suszonych pomidorów

Pasta z suszonych pomidorów

Pasta z suszonych pomidorów to świetny dodatek zarówno do kanapek jak i makaronów. Prosta i szybka w przygotowaniu, odmieni smak nie jednej nudnej kanapki.

Chrzan z jajkiem na Wielkanoc

Chrzan z jajkiem

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na jeden z tradycyjnych wielkanocnych przysmaków w moim domu. Chrzan z jajkiem, bo o nim tu mowa, to nic innego jak stary chrzan w połączeniu z utartym z cukrem ugotowanym żółtkiem, odrobiną majonezu oraz drobno posiekanym białkiem.