Strona główna » Wielkanoc

Wielkanoc

Przepisy na Święta Wielkanocne

Przepisy na Wielkanoc

Tradycyjne

dania wielkanocne

kuchni polskiej są cudownie różnorodne, dlatego każde z nich stanowi bardzo ważny element świątecznej karty dań.

Przystawki

,

zupy

,

dania główne

oraz

ciasta

– to bogaty wachlarz przepysznych specjałów, których bardzo często kosztujemy tylko raz w roku – właśnie w trakcie Wielkanocy. Są więc naprawdę wyjątkowe! Każdy z nas ma wśród nich swoje ulubione. Dla jednych jest to żurek, dla innych jajka faszerowane, zaś dla miłośników słodkości są to na pewno ciasta, takie jak

mazurek wielkanocny

czy

babka wielkanocna

.

Jakie przepisy na dania wielkanocne warto przygotować?

Według mnie wśród dań wielkanocnych nie może zabraknąć klasycznego

żurku

, ale również

barszczu białego

. Gęste i treściwe zupy to bardzo sycący, a przy tym rozgrzewający posiłek. Prawdziwym świątecznym klasykiem są także

jajka faszerowane

, na które przepisy znajdziesz na IMPRO KITCHEN. To naprawdę proste, ale jakże efektowne przekąski. Na wielkanocnym stole zawsze prezentują się apetycznie i są świetnym dodatkiem do świeżego pieczywa oraz wędlin. Jajka faszerowane można przygotować na wiele różnych sposobów, np. z pastą chrzanową, majonezem czy pieczarkami.

Sałatki wielkanocne

Wielkanocy nie wyobrażam sobie również bez sałatek. Można je modyfikować i dopasowywać do swoich upodobań, np. tworząc bardziej sycące dania, do których wystarczy tylko dodatek kromki pieczywa czy też lekkie sałatki, będące idealnym uzupełnieniem

wielkanocnego śniadania

, jak i obiadu. A zatem w Wielkanoc w moim domu na świątecznym stole gości oczywiście prawdziwa królowa sałatek, czyli

sałatka jarzynowa

, a także wiele innych

sałatek warzywnych

czy też

sałatka ziemniaczana

oraz sałatka z kurczakiem.

Ciasta na Wielkanoc

Wśród tradycyjnych przepisów wielkanocnych nie może zabraknąć również przepisów na

ciasta wielkanocne

. Każde święta kojarzą się bowiem z przepysznymi wypiekami. Klasyczne serniki,

babki wielkanocne

czy mazurki – to właśnie na te ciasta wiele osób czeka z utęsknieniem. Na moim blogu, obok tradycyjnych przepisów na ciasta wielkanocne znajdziesz też ciekawe wariacje na ich temat, które z pewnością zaskoczą Cię swoim oryginalnym smakiem. Wielkanoc nie obędzie się bez odrobiny słodyczy.

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane, to doskonała alternatywa dla klasycznych jajek w majonezie, które często goszczą na naszych stołach. Szybkie i banalne proste w przygotowaniu danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów.

Wiosenna sałatka

Przepis na pyszną i chrupiącą wiosenną sałatkę przygotowaną na bazie chrupiącej sałaty z dodatkiem rzodkiewki, ogórka, jajek, oscypka, soczystych kiełków oraz lekkiego sosu koperkowego. Doskonała propozycja zarówno na lunch, jak i kolację.

Babka cytrynowa

Czy jest coś smaczniejszego niż kawałek wilgotnej, aromatycznej babki cytrynowej? Ten prosty, ale niezwykle smakowity deser może przemienić zwykłe popołudnie w prawdziwą ucztę dla zmysłów. To również jedna z najsmaczniejszych babek, jaką możesz upiec na Wielkanoc.

Mazurek porzeczkowo - chałwowy

Mazurek porzeczkowo – chałwowy

Mazurek – nieodzowny król niejednego wielkanocnego stołu. Jedni go uwielbiają, a inni tylko tolerują jego wyższość nad jego rywalem – sernikiem 🙂 Nie zmienia to jednak faktu, że wszystkim kojarzy się on właśnie z Wielkanocą.

Chrzan z jajkiem na Wielkanoc

Chrzan z jajkiem

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na jeden z tradycyjnych wielkanocnych przysmaków w moim domu. Chrzan z jajkiem, bo o nim tu mowa, to nic innego jak stary chrzan w połączeniu z utartym z cukrem ugotowanym żółtkiem, odrobiną majonezu oraz drobno posiekanym białkiem.