Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Pasta z suszonych pomidorów

Pasta z suszonych pomidorów

Pasta z suszonych pomidorów

Pasta z suszonych pomidorów to świetny dodatek zarówno do kanapek jak i makaronów. Prosta i szybka w przygotowaniu, odmieni smak nie jednej nudnej kanapki. Pasta doskonale sprawdzi się również na imprezie, podana z pokrojonymi w słupki warzywami, krakersami oraz kawałkami chrupiącej bagietki.

Ilość porcji

180 g

Czas przygotowania

15 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 60 g nasion słonecznika

  • 10 g nasion dyni

  • 120 g suszonych pomidorów w oleju

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • oliwa z oliwek lub olej ze słoika z pomidorami

  • sól do smaku

Składniki na pastę z suszonych pomidorów

Sposób przygotowania

  • Do pojemnika blendera (malaksera) wsypać nasiona słonecznika, dyni oraz pokrojony na mniejsze kawałki ząbek czosnku.
  • Miksować do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji (lubię kiedy wyczuwalne są kawałeczki słonecznika i dyni).
  • Następnie dodać suszone pomidory i chwilę jeszcze wszystko rozdrabniać. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, można dodać oliwę z oliwek lub olej pozostały po pomidorach.
  • Na samym końcu dodać posiekaną natkę pietruszki i miksować tylko do połączenia wszystkich składników.

* WSKAZÓWKI

  • Pasta świetnie sprawdzi się również jako dodatek do makaronów lub warzyw pokrojonych w słupki.
  • Można przygotować większą porcję i spokojnie przechowywać nawet kilka dni w lodówce.
Pasta z suszonych pomidorów z chlebkiem na zakwasie