
Pasta z suszonych pomidorów to świetny dodatek zarówno do kanapek jak i makaronów. Prosta i szybka w przygotowaniu, odmieni smak nie jednej nudnej kanapki. Pasta doskonale sprawdzi się również na imprezie, podana z pokrojonymi w słupki warzywami, krakersami oraz kawałkami chrupiącej bagietki.
Ilość porcji
180 g
Czas przygotowania
15 minut
Poziom trudności
łatwy
Składniki
60 g nasion słonecznika
10 g nasion dyni
120 g suszonych pomidorów w oleju
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek lub olej ze słoika z pomidorami
sól do smaku

Sposób przygotowania
- Do pojemnika blendera (malaksera) wsypać nasiona słonecznika, dyni oraz pokrojony na mniejsze kawałki ząbek czosnku.
- Miksować do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji (lubię kiedy wyczuwalne są kawałeczki słonecznika i dyni).
- Następnie dodać suszone pomidory i chwilę jeszcze wszystko rozdrabniać. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, można dodać oliwę z oliwek lub olej pozostały po pomidorach.
- Na samym końcu dodać posiekaną natkę pietruszki i miksować tylko do połączenia wszystkich składników.
* WSKAZÓWKI
- Pasta świetnie sprawdzi się również jako dodatek do makaronów lub warzyw pokrojonych w słupki.
- Można przygotować większą porcję i spokojnie przechowywać nawet kilka dni w lodówce.
