Strona główna » Porady spod lady

Porady spod lady

Porady spod lady, porady i triki kulinarne

Porady kulinarne

Porady i

triki kulinarne

to coś, z czego wszyscy bardzo chętnie korzystamy. Ułatwiają oraz przyspieszają proces przygotowywania posiłków. A przecież o to nam chodzi, by móc bez trudu oraz w krótkim czasie przygotować pyszne jedzenie. Z tego powodu od lat gromadzę różnorodne rady i porady oraz sprawdzone

kuchenne triki

, które przydały mi się podczas gotowania. A teraz dzielę się nimi na swoim blogu. Mam nadzieję, że przydadzą się i Tobie!
Masz ochotę dowiedzieć się,

jak przechowywać różne produkty spożywcze i zioła

?

Czym można zastąpić jajko

? A może chcesz przeczytać recenzję wymarzonego sprzętu kulinarnego? Serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Na blogu IMPRO KITCHEN dzielę się nie tylko rozmaitymi przepisami, ale również poradami kulinarnymi, dzięki którym gotowanie staje się jeszcze przyjemniejsze. Zapraszam!

Ile waży…? Czym zastąpić…?

Te dwa pytania to chyba najczęstsze pytania pojawiające się podczas gotowania. Ile waży szklanka mąki, a ile szklanka mleka? Czym zastąpić jajko lub proszek do pieczenia? Z pewnością każdy się nad tym niejednokrotnie zastanawiał i próbował sobie poradzić w podbramkowej sytuacji. Ponieważ sama miałam takie zagwozdki, postanowiłam zebrać odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące gotowania i nazwałam je Poradami Spod Lady. Teraz wszystkie najbardziej przydatne informacje znajdziesz w jednym miejscu.

Rady i porady kulinarne

Bardzo nie lubię marnować jedzenia. Staram się robić zakupy w sposób przemyślany i tak komponować posiłki, bym nie musiała wyrzucać żadnego produktu, który znajduje się w lodówce. Z tego względu, gdy wiem, że za chwilę mija data przydatności do spożycia danego produktu, staram się go zamrozić. Musisz wiedzieć, że mrozić można nie tylko mięso czy owoce, ale również wiele innych produktów. Jakich? Dowiesz się z moich porad.

Porady i triki ułatwiające gotowanie

Każdemu z nas zdarzają się kulinarne wpadki. Warto jednak pamiętać, że człowiek uczy się na błędach. Podejmując próby wykonania różnych dań i wypieków, mi także zdarzały się wpadki. Jednak dzięki nim zebrałam wiele wskazówek na przyszłość, które teraz ułatwiają mi gotowanie i pomagają radzić sobie w kryzysowych sytuacjach, kiedy okaże się, że w kuchni brakuje jakiegoś produktu lub zdarzy się, że waga przestanie działać. Chcesz poznać najbardziej przydatne triki kulinarne? Zapraszam do lektury!

Jak oczyścić kurki?

Dzisiaj podzielę się z Wami trikiem, który odmienił znienawidzoną przeze mnie czynność jaką jest czyszczenie grzybów. Jest to mega szybki sposób na oczyszczenie kurek, ale też innych rodzajów grzybów z piasku i wszelkich innych zanieczyszczeń za pomocą mąki.

Jak ugotować kaszę mannę?

Kasza manna, to kasza drobnoziarnista otrzymywana z ziaren pszenicy zwyczajnej. Ma słodkawy smak i jest lekkostrawna, a do tego zawiera cenne witaminy i składniki mineralne t.j. witaminy z grupy B oraz potas, magnez i żelazo.

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Kasza jęczmienna, gryczana, manna czy jaglana…wiele różnych gatunków, ale łączy je jedno, są niezwykle zdrowe i pożywne. Jedną z najstarszych, ale i najzdrowszych kasz, jest kasza jaglana.

Impro porady – Jak…? Czy można…?

Dzisiaj chciałabym Was zaprosić do lektury pierwszej części cyklu “Impro porady”. Jest to garść porad, pomysłów i trików kulinarnych, które z pewnością pomogą Wam w kulinarnych eksperymentach, a które zostały przeze mnie dokładnie sprawdzone i są stale stosowane w mojej kuchni.