Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Pesto pistacjowe

Pesto pistacjowe

Pistacje to jedne z moich ulubionych orzechów, zwłaszcza te solone. Z pesto pistacjowym, natomiast po raz pierwszy spotkałam się podczas wakacji na Sycylii, i tam właśnie miałam okazję je testować. Najlepsze pistacje to oczywiście te pochodzące z Bronte, nazywane złotem Sycylii. Na zboczach Etny rozpościerają się gaje pistacjowe, a krzewy pistacjowe rosną bezpośrednio na zastygniętej lawie wulkanicznej. Pistacje z Bronte całkowicie różnią się od odmian pochodzących z innych rejonów świata, a ich smak jest niepowtarzalny i wyjątkowo aromatyczny. W Polsce możecie mieć problem z ich zakupem, jednak jeśli będziecie kiedyś na Sycylii, nie zastanawiajcie się nad ich zakupem ani chwili.

To wszystko nie zmienia jednak faktu, że z tym przepisem przygotujecie równie pyszne i aromatyczne pesto pistacjowe z dostępnych u nas pistacji, które doskonale sprawdzi się do różnego rodzaju dań z makaronem, warzywami, jak i chrupiącymi grzankami.

Ilość porcji

słoik 200 ml

Czas przygotowania

25 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 70 g obranych solonych pistacji *

  • 30 g sera parmezan

  • 1 garść bazylii (7 g) *

  • 1 mały ząbek czosnku

  • 70 ml oliwy

  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  • Do przygotowania pesto pistacjowego najlepiej użyć malaksera.
  • Pistacje obierz z łupinek.
  • Ser parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • Czosnek obierz i pokrój na plasterki.
  • Do pojemnika malaksera wrzuć obrane pistacje, parmezan, liście bazylii oraz czosnek. Miksuj na wolnych obrotach, wlewając stopniowo w trakcie miksowania oliwę.
  • Wszystkie składniki miksuj do momentu połączenia się wszystkich składników i powstania w miarę jednolitej masy. Powinny być w niej jednak wyczuwalne drobne kawałki pistacji.
  • Gotowe pesto przełóż do słoika, polej na wierzchu oliwą i przechowuj w lodówce.

* WSKAZÓWKI

  • Możesz użyć również niesolonych pistacji i doprawić pesto do smaku solą.
  • Zamiast bazylii możesz dodać również natkę pietruszki.
  • Niewykorzystane pesto z pistacji możesz przechowywać w lodówce do tygodnia, najlepiej w szczelnie zamkniętym słoiku. Przed schowaniem słoika do lodówki polej pesto na wierzchu odrobiną oliwy.
  • Pesto pistacjowe świetnie komponuje się z wieloma daniami, a w szczególności wyśmienicie smakuje z makaronem oraz chrupiącymi grzankami.