Strona główna » Obiady i inne potrawy

Obiady i inne potrawy

Przepisy obiady, dania obiadowe i inne potrawy

Przepisy na szybkie obiady

Każdy z nas lubi proste i szybkie

przepisy na obiady

. Bo skoro można zrobić danie kwadrans zamiast w godzinę, dlaczego nie skorzystać? Jeśli więc zastanawiasz się, co zrobić dziś na obiad, zapraszam Cię do zapoznania się z moimi przepisami. Chętnie korzystam z wszelkich trików i praktycznych sposobów, pozwalających mi na efektywniejsze gotowanie, dlatego na blogu IMPRO KITCHEN znajdziesz przepisy, które wykonuje się naprawdę szybko i nie napotyka się przy tym na absolutnie żadne trudności.

Dania sezonowe – postaw na świeżość

Zawsze staram się korzystać z produktów sezonowych. Natura przez cały rok obdarza nas bogactwem owoców i warzyw, dlatego dbam o to, aby wybierać spośród nich takie, które są najświeższe. W moich przepisach – w zależności od pory roku – goszczą więc cukinie, szparagi, bataty, pomidory, ogórki, dynie, a także zioła i wiele innych świeżych, aromatycznych i pysznych produktów. Świeże warzywa oraz zioła są dodatkiem do przepisów na

dania z mięsem

, pieczone, duszone oraz grillowane, a także bazą do stworzenia przepisów na

dania wege

. Bardzo lubię tę różnorodność i możliwość eksperymentowania, a co najważniejsze – improwizowania. Dania obiadowe wbrew pozorom dają ogromne pole do popisu. Choć oczywiście tradycyjne potrawy kuchni polskiej mają w sobie „to coś”, to istnieje jeszcze tak wiele pomysł do wypróbowania, że szkoda byłoby nie skorzystać. Masz ochotę na odskocznię od klasycznych dań? Co powiesz na

obiadowe sałatki

,

zupy krem

,

pieczone warzywa

czy

kotlety warzywne

? To tylko namiastka tego, co znajdziesz na moim blogu.

Pomysł na obiad – który dziś wybierzesz?

Bez względu na to, czy masz ochotę na prosty obiad czy też coś bardziej wyszukanego, na blogu IMPRO KITCHEN znajdziesz wiele ciekawych i nieskomplikowanych przepisów dla siebie. Tworzę zarówno przepisy na zupy, drugie dania, jak i

dodatki do obiadu

. Są to nie tylko dania polskie, ale również międzynarodowe. Na moim blogu dostępne są pomysły na

dania z makaronem

, ryżem lub kaszą, a także przepisy na

dania obiadowe z mięsem

, jak i obiady na słodko i na słono czy też

dania bezglutenowe

oraz bez mięsa. Dużą uwagę przykładam do tego, by dania były bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały, ale zależy mi także, by po prostu cieszyły oczy tych, którzy je konsumują. Dania obiadowe są więc kolorowe i pełne różnorodnych składników. Tak, by z chęcią jedli je zarówno dorośli, jak i dzieci. Jeśli szukasz idealnych dań obiadowych dla całej rodziny, zachęcam Cię do wypróbowania przepisów, które znajdziesz na moim blogu. Życzę owocnego gotowania!

Ziemniaki pieczone w musztardowej marynacie

Ziemniaki, kartofle, pyry – chyba trudno wyobrazić sobie bez nich tradycyjną polską kuchnię. Są jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków do obiadu, a sposobów na ich wykorzystanie jest całe mnóstwo.

Paprykarz z kurczaka

Paprykarz z kurczaka to nic innego jak kurczak w aromatycznym sosie paprykowym. Jego bazą jest duża ilość słodkiej papryki w proszku, która nadaje mu niepowtarzalny smak. Pyszne i rozgrzewające danie jednogarnkowe, które nie wymaga zbyt długiego czasu gotowania.

Kładzione kluski dyniowe

korzennym cieście dyniowym ,jak i delikatnych kładzionych kluskach dyniowych. Jeśli macie wcześniej przygotowane puree z dyni albo ziemniaki, które pozostały z poprzedniego obiadu, to ich przygotowanie zajmie dosłownie kilka chwil.

Pasztet z cukinii

Dzisiaj mam dla Was przepis na doskonały wegetariański zamiennik tradycyjnego mięsnego pasztetu, a mianowicie pasztet z cukinii. Pyszny i zdrowy, pełen świeżych warzyw i aromatycznych przypraw.

Sos kurkowy

Kurki to grzyby, które są nie tylko pyszne ale i zdrowe. Jako jedne z nielicznych zawierają wiele składników mineralnych oraz witamin, m.in. wapń, magnez, żelazo oraz znaczne ilości witamin z grupy B. Sezon na kurki trwa zwykle od czerwca do października.

Leczo

Leczo to potrawa pochodząca z kuchni węgierskiej, ale ogromną popularnością cieszy się również w Polsce. Leczo możecie przygotowywać w ciągu całego roku, jednak najlepiej smakuje pod koniec lata, kiedy w powietrzu powoli czuć zbliżająca się jesień.