Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Pasta z wędzonej makreli

Pasta z wędzonej makreli

Pasta z makreli

Pasty z wędzonej makreli chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. To jedna z najpopularniejszych past kanapkowych. Jej bazą jest oczywiście wędzona makrela, natomiast możesz ją dowolnie modyfikować, dodając swoje ulubione dodatki. U mnie najczęściej występuje w towarzystwie kiszonego ogórka, jajka na twardo oraz szczypiorku lub cebuli. Świetnie smakuje w towarzystwie świeżo upieczonego chleba na zakwasie lub jako nadzienie do faszerowanych jajek.

Ilość porcji

3-4

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 1 średnia wędzona makrela(200 g)

  • 3 średnie ogórki kiszone

  • 2 jajka ugotowane na twardo

  • 1 mały pęczek szczypiorku

  • 3 gałązki kopru

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

  • sól i pieprz

  • pomidorki koktajlowe

Składniki na pastę z makreli

Sposób przygotowania

  • Rybę obierz ze skóry i ości, przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.
  • Jajka i ogórki pokrój w drobna kostkę, szczypiorek posiekaj.
  • W małej miseczce połącz majonez z jogurtem naturalnym oraz koperkiem.
  • Do miski z rozdrobioną makrelą dodaj pokrojonego ogórka, jajko i szczypiorek, całość polej przygotowanym sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Podawaj z pieczywem, pomidorkami koktajlowymi i rukolą lub z tym na co tylko masz ochotę.

* WSKAZÓWKI

  • Pastę możesz przechowywać w lodówce do 2 dni.
Pasta z makreli z pomidorkami i chlebem na zakwasie