
Pasty z wędzonej makreli chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. To jedna z najpopularniejszych past kanapkowych. Jej bazą jest oczywiście wędzona makrela, natomiast możesz ją dowolnie modyfikować, dodając swoje ulubione dodatki. U mnie najczęściej występuje w towarzystwie kiszonego ogórka, jajka na twardo oraz szczypiorku lub cebuli. Świetnie smakuje w towarzystwie świeżo upieczonego chleba na zakwasie lub jako nadzienie do faszerowanych jajek.
Ilość porcji
3-4
Czas przygotowania
30 minut
Poziom trudności
łatwy
Składniki
1 średnia wędzona makrela(200 g)
3 średnie ogórki kiszone
2 jajka ugotowane na twardo
1 mały pęczek szczypiorku
3 gałązki kopru
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól i pieprz
pomidorki koktajlowe

Sposób przygotowania
- Rybę obierz ze skóry i ości, przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.
- Jajka i ogórki pokrój w drobna kostkę, szczypiorek posiekaj.
- W małej miseczce połącz majonez z jogurtem naturalnym oraz koperkiem.
- Do miski z rozdrobioną makrelą dodaj pokrojonego ogórka, jajko i szczypiorek, całość polej przygotowanym sosem, dopraw do smaku solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Podawaj z pieczywem, pomidorkami koktajlowymi i rukolą lub z tym na co tylko masz ochotę.
* WSKAZÓWKI
- Pastę możesz przechowywać w lodówce do 2 dni.
