Strona główna » Sosy, dipy i pasty

Sosy, dipy i pasty

Przepisy na sosy, dipy i pasty

Sosy (fran. sauce) są podstawowymi elementami kuchni międzynarodowej. Znajdują zastosowanie jako uzupełnienie dań obiadowych, bądź wystawnej kolacji. Przepisy na

sosy do makaronu

pozwolą na wprowadzenie do Twojej kuchni receptur śródziemnomorskich, natomiast przepisy na tradycyjne sosy do mięs (sos chrzanowy, sos pomidorowy, sos cebulowy) będą istotnym wsparciem podczas przygotowywania uroczystego obiadu okolicznościowego.

Przepisy na pyszne pesto

(pistacjowe, bazyliowe, pesto z suszonych pomidorów) pomogą w kilka minut przygotować obiad po pracy. To zdrowy gotowiec, który nie wymaga posiadania wielu składników.

Przepisy na dipy do warzyw

Przepisy na

sosy na zimno

, zwane popularnie dipami (ang. to dip – zamaczać), sprawdzą się latem podczas upalnych dni, szczególnie podczas grilla oraz przyjęć okolicznościowych na świeżym powietrzu. To zróżnicowane sosy warzywne, które wymagają użycia dużej ilości aromatycznych ziół oraz charakterystycznych przypraw. Z tej przyczyny pasują idealnie jako sosy do burgerów. Dipy do surowych warzyw sprawią, że dieta wegetariańska zostanie urozmaicona, a przepisy na sosy na słodko i na ostro wprowadzą nowe smaki do codziennej kuchni. Pomimo że znajdują zastosowanie głównie w przypadku potraw orientalnych i śródziemnomorskich, stają się coraz popularniejszym dodatkiem w rodzimej kuchni.

Sosy do sałatek

Przepisy na sosy do sałatek (sos czosnkowy, sos tysiąca wysp, sos majonezowo-ketchupowy, sos musztardowy, sos winegret), zwane popularnie dipami, mają za zadanie urozmaicić sałatkę i dodać jej aromatu. Dzięki nim nawet zwykła sałatka staje się pełnowartościowym posiłkiem. Sosy na bazie śmietany, jogurtu, oliwy, octu po odpowiednim zapakowaniu, mogą być zabierane do pracy, na uczelnię, a nawet na piknik.

Przepisy na pasty warzywne

Pasty kanapkowe dostępne są w sklepach w wielu rodzajach, jednak najlepiej smakują te wykonane własnoręcznie. Samodzielnie skomponowane pasty nie wymagają użycia wielu składników, efekt natomiast rekompensuje cały wysiłek włożony w przygotowanie potrawy.

Pasty do chleba

sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale również na kolację. Przepisy na pasty kanapkowe występują w wersji mięsnej, wegetariańskiej oraz wegańskiej, dlatego z pewnością każdy znajdzie recepturę odpowiadającą indywidualnym preferencjom. Przepisy na pasty z warzyw uwzględniają zarówno świeże jarzyny, jak i gotowane. To doskonały sposób na wykorzystanie pozostałości po gotowaniu bulionu.
Na mojej stronie znajdą również Państwo przepisy na letnie

musy owocowe

.

Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu

Jeśli niejednokrotnie po ugotowaniu rosołu lub bulionu zastanawialiście się co zrobić z pozostałymi warzywami oraz mięsem, to mam dla Was świetny przepis na pyszny pasztet z ich wykorzystaniem. Jest nie tylko pyszny, ale również pożywny i sycący.

Pesto bazyliowe z orzechami nerkowca

Aromatyczne liście bazylii, lekko pikantny parmezan, chrupiące orzechy, a do tego czosnek i dobrej jakości oliwa, czyli składniki z których nie może powstać nic innego, jak tylko pyszne i wyraziste w smaku pesto bazyliowe.

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Pasty kanapkowe, to świetny pomysł, aby odmienić nudne kanapki i przy okazji zjeść coś pysznego i wartościowego. Są nie tylko zdrowe, ale również proste i szybkie w przygotowaniu. Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów będzie też doskonałym dodatkiem do dań dla dzieci.

Domowa nutella

Nie ma chyba osoby, która nie znałaby kultowego i pysznego kremu orzechowo-czekoladowego, który bez problemu znajdziecie chyba w każdym sklepie za rogiem. Na pewno nie jednokrotnie wyjadanego łyżeczką bezpośrednio ze słoika.

Smalec z fasoli

Słyszycie smalec i myślicie smaczne, ale tłuste i kaloryczne smarowidło. Nic bardziej mylnego, bo okazuje się, że można również przygotować jego znacznie odchudzoną wersje i równie smaczną. Ekspresowy przepis na pyszny i zdrowy smalec w wersji wegetariańskiej.

Sos kurkowy

Kurki to grzyby, które są nie tylko pyszne ale i zdrowe. Jako jedne z nielicznych zawierają wiele składników mineralnych oraz witamin, m.in. wapń, magnez, żelazo oraz znaczne ilości witamin z grupy B. Sezon na kurki trwa zwykle od czerwca do października.

Sos warzywny do makaronu

Dzisiaj mam dla Was prosty przepis na jeden z moich ulubionych sosów do makaronu, a jest nim sos warzywny. . Pełen świeżych i soczystych warzyw, wzbogacony dodatkiem aromatycznych ziół oraz pomidorów.

Sos musztardowo-miodowy

Dobry sos może odmienić każde nawet najzwyklejsze danie w wykwintną potrawę. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny i ekspresowy w wykonaniu sos musztardowo-miodowy. To idealny dodatek do nuggetsów z kurczaka w płatkach i parmezanie, burgerów, mięs oraz sałatek.