Strona główna » Przekąski

Przekąski

Przepisy na smakowite i szybie przekąski

Organizując przyjęcie bądź nawet niewielkie spotkanie ze znajomymi warto podać jedzenie oraz napoje, które na co dzień nie pojawia się na naszych stołach. W przypadku nieformalnych i spontanicznych wizyt często nie ma czasu na przygotowanie wystawnego posiłku. W takich chwilach warto przygotować szybkie przekąski, które z pewnością zasmakują gościom. Planując stół z przekąskami, dobrze jest zadbać o ich różnorodność. Szczególnie jeśli wśród domowników bądź gości znajdą się dzieci, osoby na specjalistycznej diecie bądź posiadające nietolerancje pokarmowe.

Przepisy na przekąski na imprezę

Przekąski mogą być przygotowane z różnorodnych produktów. W przypadku wersji wytrawnej można z powodzeniem sięgnąć po jajka, wędliny, ryby, sery oraz warzywa. Świetnie sprawdzą się przekąski z ciasta francuskiego (szparagi w cieście francuskim) oraz zdrowe sałatki. Jeśli dla części gości najlepiej sprawdzą się fit przekąski, można rozważyć przygotowanie dodatkowych sosów na zimno. Przekąski do chrupania, takie jak pokrojone w słupki surowe warzywa bądź chrupiące wypieki dobrze łączą się z orzeźwiającymi lub pikantnymi dipami.

Przekąski dietetyczne na wieczór lub imprezę

Mając na uwadze gości na diecie, warto, aby na stole znalazły się również zdrowe przekąski (pieczona ciecierzyca, batoniki owsiane). Możliwości jest wiele, ograniczeniem jest jedynie kreatywność oraz dostępność sezonowych produktów. Przygotowane przekąski w wielu przypadkach wymagają zaserwowania mącznego dodatku, świeżego pieczywa lub wypieków z kruchego bądź francuskiego ciasta. Warto zadbać również o osoby z różnych powodów wykluczające gluten. Jeśli jednak na co dzień bezglutenowe przekąski nie są stałą częścią diety, wystarczy sięgnąć po sprawdzone przepisy.

Przekąski na piknik i przekąski dla dzieci

Okolicznością wymagającą drobnych przekąsek, jest również piknik. Jedzenie powinno być łatwe do przechowywania oraz przewiezienia. Warto zadbać również o małe porcje i nietłukące talerzyki. Świetnie sprawdzą się jedno porcjowe ciasta oraz zapiekane przekąski niewymagające sztućców.
Podobne kryteria posiadają przyjęcia organizowane dla dzieci. Zarówno na piknik, jak i jako przekąski dla dzieci warto sięgnąć po przepisy na szybkie przekąski. Dzięki temu zaoszczędzi się wiele czasu, a podczas spotkania towarzyskiego będzie można bez problemu spędzić miło czas. Zarówno gospodarz, jak i goście będą mogli korzystać z pięknej pogody i wyśmienitego jedzenia, bez konieczności spędzenia długich godzin w kuchni.

Jeśli jednak konieczne jest dodanie bardziej eleganckiej oprawy danemu spotkaniu, bez problemu można zaserwować przekąski na pięknej zastawie i podać do nich dobrze dobrane i schłodzone wino.

Ciasto francuskie z gruszką i serem pleśniowym

Ciasto francuskie z gruszką i serem pleśniowym to elegancka i smakowita przekąska, która z pewnością zachwyci Twoich gości. Połączenie delikatnej, maślanej struktury ciasta francuskiego z soczystą gruszką i wyrazistym serem pleśniowym tworzy wyjątkowe danie.

Marynowana czerwona cebula

Marynowana czerwona cebula to prosty, ale niezwykle efektowny sposób, aby wzbogacić smak zarówno codziennych, jak i świątecznych potraw. Idealnie komponuje się z sałatkami, burgerami, a nawet jako dodatek do eleganckich serów.

Grzanki z serem pleśniowym i truskawkami

Lekko chrupiące grzanki, rozpływający się kremowy camembert, do tego pyszne i słodkie truskawki, a wszystko polane słodko-kwaśnym krem balsamicznym to idealna propozycja na pyszną i pożywną przekąskę.

Szparagi w cieście francuskim

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, a ponieważ dość szybko się kończy trzeba wykorzystać ten moment i koniecznie przygotować z nich coś pysznego. Warto również wziąć pod uwagę fakt, że szparagi to prawdziwe bomby witaminowe.

Omlet owsiano-bananowy

Fit omlet z bananem i płatkami owsianymi to idealny pomysł na sycący i pożywny posiłek lub przekąskę w ciągu dnia. Zrobicie go dosłownie w kilka chwil, a do jego przygotowania potrzebujecie tylko trzech składników.

Focaccia

Focaccia, nazywana również włoskim chlebem lub włoską pizzą, to jeden z najpopularniejszych włoskich wypieków, który w zależności od regionu będzie się różnił strukturą, grubością oraz dodatkami.