Samodzielnie przygotowany sos jest dużo lepszym wyborem, niż ten zakupiony w sklepie, ponieważ wiesz dokładnie z jakich składników został zrobiony. Dobry sos może zdziałać cuda i nawet z nudnego dania wyczarować wykwintny posiłek. Sos majonezowo-ketchupowy z dodatkiem ziół prowansalskich, to jeden z moich ulubionych sosów. Stanowi on idealny dodatek do tortilli, hamburgerów, sałatek. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do imprezowych przekąsek, czy też, jako dip do surowych warzyw pokrojonych w słupki. Sos majonezowo-ketchupowy jest pyszny, delikatny w smaku i szybki w przygotowaniu.
200 ml
10 minut
łatwy
Składniki
160 g jogurtu naturalnego
60 g ketchupu
50 g majonezu
2 czubate łyżeczki ziół prowansalskich
sól do smaku
Sposób przygotowania
- W słoiku lub miseczce połącz ze sobą jogurt naturalny, ketchup, majonez, dodaj zioła prowansalskie i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
- Sos dopraw do smaku solą i wstaw do lodówki, do schłodzenia na ok. 30 minut.