Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Sos majonezowo-ketchupowy z ziołami prowansalskimi

Sos majonezowo-ketchupowy z ziołami prowansalskimi

Samodzielnie przygotowany sos jest dużo lepszym wyborem, niż ten zakupiony w sklepie, ponieważ wiesz dokładnie z jakich składników został zrobiony. Dobry sos może zdziałać cuda i nawet z nudnego dania wyczarować wykwintny posiłek. Sos majonezowo-ketchupowy z dodatkiem ziół prowansalskich, to jeden z moich ulubionych sosów. Stanowi on idealny dodatek do tortilli, hamburgerów, sałatek. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do imprezowych przekąsek, czy też, jako dip do surowych warzyw pokrojonych w słupki. Sos majonezowo-ketchupowy jest pyszny, delikatny w smaku i szybki w przygotowaniu.

Ilość porcji

200 ml

Czas przygotowania

10 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 160 g jogurtu naturalnego

  • 60 g ketchupu

  • 50 g majonezu

  • 2 czubate łyżeczki ziół prowansalskich

  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  • W słoiku lub miseczce połącz ze sobą jogurt naturalny, ketchup, majonez, dodaj zioła prowansalskie i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  • Sos dopraw do smaku solą i wstaw do lodówki, do schłodzenia na ok. 30 minut.