Strona główna » Przetwory

Przetwory

Przepisy na przetwory

Domowe przetwory

Polska ziemia obdarza nas wieloma wspaniałymi plonami. Jednak sezon na pyszne owoce oraz warzywa tak szybko mija. Co zrobić, by jesienią czy zimą móc cieszyć się ich doskonałym smakiem? Najlepszym rozwiązaniem są domowe przetwory. Wbrew pozorom są naprawdę proste w przygotowaniu. Jeśli więc masz w domu nadmiar truskawek, śliwek, malin, aronii czy też kapusty, buraków, grzybów, ogórków lub pomidorów, do dzieła! Zapraszam Cię do zapoznania się z moimi przepisami, z pomocą których przygotujesz przepyszne przetwory. Gwarantuje, że każdy z domowników będzie sięgał po nie z wielką ochotą. Ich ogromną zaletą jest fakt, że nie zawierają zbędnych konserwantów, sztucznych dodatków czy polepszaczy smaku.

Przetwory owocowe

Przetwory owocowe są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.

Sok malinowy

czy

sok z aronii

zalany gorącą wodą z dodatkiem miodu i imbiru to prawdziwie rozgrzewający napar, który postawi Cię na nogi podczas przeziębienia oraz pomoże zadbać o swoją odporność, gdy na zewnątrz zacznie robić się coraz zimniej. Z kolei

dżemy

oraz

powidła

stanowią znacznie zdrowszą alternatywę dla gotowych konfitur czy kremów czekoladowych ze sklepu. Naturalny i ekologiczny

dżem truskawkowy

czy

powidła śliwkowe

domowej roboty z pewnością skradną serca młodszych, jak i starszych miłośników słodkich przekąsek. Świeża bułeczka czy chałka w połączeniu z domowymi przetworami to idealny pomysł na śniadanie, jak i kolację.

Przetwory z warzyw

W tym miejscu nie mogłabym nie wspomnieć także o przetworach warzywnych, które przygotowuję każdego roku. Na blogu IMPRO KITCHEN znajdziesz przepisy na bardzo

zdrowe kiszonki

, czyli kiszoną kapustę czy też kiszone buraki. Oprócz tego nie brakuje tu pomysłów na

marynowane sałatki

, które bardzo lubię ja, jak i cała moja rodzina. Świetną opcją jest również przygotowywanie przetworów z ogórków o pomidorów, których w sezonie mamy bardzo wiele. Nie sposób je wszystkie zjeść, więc z części warto przygotować chociażby

ogórki kiszone

,

ogórki konserwowe

,

ogórki kanapkowe

,

ogórki po żydowsku

,

przecier pomidorowy

czy

domowy ketchup

. Moja spiżarnia nie byłaby kompletna bez sałatek na zimę do słoików. Są pysznym dodatkiem do obiadów, ale znakomicie smakują także solo, jedzone prosto ze słoika. Co najważniejsze, sałatkowe przetwory to źródło wielu witamin i minerałów. Możesz przygotować je na bazie kapusty białej, cukinii, ogórków, papryki czerwonej, cebuli, marchewek i wielu innych sezonowych warzyw. Wypróbuj, a na pewno będziesz mieć ochotę na więcej!

Ogórki małosolne

Jeśli zastanawiacie się jak przygotować pyszne ogórki małosolne, to mam dla Was przepis doskonały. Ogórki z tego przepisu zawsze się udają, są idealnie chrupiące i delikatne w smaku. Idealnie smakują jako dodatek do różnych dań obiadowych oraz kanapek.

Dżem truskawkowy

Sezon na domowe przetwory z warzyw i owoców powoli się zaczyna, a stragany obecnie uginają się od świeżych, soczystych i aromatycznych truskawek. Warto więc wykorzystać ten moment i zachować smaki lata na dłużej, bo czy może być coś smaczniejszego niż samodzielnie przygotowany dżem truskawkowy?.