Pomarańcze, grejpfruty i mandarynki najlepiej smakują zimą, kiedy to sezon na nie trwa w najlepsze, a owoce są najsmaczniejsze i najbardziej soczyste. Aby zachować ich wyjątkowy smak i aromat na dłużej warto przygotować np. pyszną konfiturę pomarańczową.
Przetwory
Przepisy na przetwory
Domowe przetwory
Polska ziemia obdarza nas wieloma wspaniałymi plonami. Jednak sezon na pyszne owoce oraz warzywa tak szybko mija. Co zrobić, by jesienią czy zimą móc cieszyć się ich doskonałym smakiem? Najlepszym rozwiązaniem są domowe przetwory. Wbrew pozorom są naprawdę proste w przygotowaniu. Jeśli więc masz w domu nadmiar truskawek, śliwek, malin, aronii czy też kapusty, buraków, grzybów, ogórków lub pomidorów, do dzieła! Zapraszam Cię do zapoznania się z moimi przepisami, z pomocą których przygotujesz przepyszne przetwory. Gwarantuje, że każdy z domowników będzie sięgał po nie z wielką ochotą. Ich ogromną zaletą jest fakt, że nie zawierają zbędnych konserwantów, sztucznych dodatków czy polepszaczy smaku.Przetwory owocowe
Przetwory owocowe są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.Sok malinowy
czysok z aronii
zalany gorącą wodą z dodatkiem miodu i imbiru to prawdziwie rozgrzewający napar, który postawi Cię na nogi podczas przeziębienia oraz pomoże zadbać o swoją odporność, gdy na zewnątrz zacznie robić się coraz zimniej. Z koleidżemy
orazpowidła
stanowią znacznie zdrowszą alternatywę dla gotowych konfitur czy kremów czekoladowych ze sklepu. Naturalny i ekologicznydżem truskawkowy
czypowidła śliwkowe
domowej roboty z pewnością skradną serca młodszych, jak i starszych miłośników słodkich przekąsek. Świeża bułeczka czy chałka w połączeniu z domowymi przetworami to idealny pomysł na śniadanie, jak i kolację.Przetwory z warzyw
W tym miejscu nie mogłabym nie wspomnieć także o przetworach warzywnych, które przygotowuję każdego roku. Na blogu IMPRO KITCHEN znajdziesz przepisy na bardzozdrowe kiszonki
, czyli kiszoną kapustę czy też kiszone buraki. Oprócz tego nie brakuje tu pomysłów namarynowane sałatki
, które bardzo lubię ja, jak i cała moja rodzina. Świetną opcją jest również przygotowywanie przetworów z ogórków o pomidorów, których w sezonie mamy bardzo wiele. Nie sposób je wszystkie zjeść, więc z części warto przygotować chociażbyogórki kiszone
,ogórki konserwowe
,ogórki kanapkowe
,ogórki po żydowsku
,przecier pomidorowy
czydomowy ketchup
. Moja spiżarnia nie byłaby kompletna bez sałatek na zimę do słoików. Są pysznym dodatkiem do obiadów, ale znakomicie smakują także solo, jedzone prosto ze słoika. Co najważniejsze, sałatkowe przetwory to źródło wielu witamin i minerałów. Możesz przygotować je na bazie kapusty białej, cukinii, ogórków, papryki czerwonej, cebuli, marchewek i wielu innych sezonowych warzyw. Wypróbuj, a na pewno będziesz mieć ochotę na więcej!Dżem z aronii, jabłek i gruszek
Aronia to owoc o wyjątkowo cierpkim smaku, dlatego też przez wiele osób omijana jest szerokim łukiem, a wystarczy tylko dodać do niej słodkich i lekko kwaśnych owoców, aby przygotować pyszny i zdrowy dżem.
Sok z porzeczki
Czy może być coś pyszniejszego niż domowej roboty sok z sezonowych owoców? Tym razem prosty przepis na pyszny sok z porzeczki z sokownika. Super szybki, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy smaku, tylko owoce i cukier.
Sok z agrestu
Domowe przetwory to najlepszy sposób aby zachować wyjątkowe smaki sezonowych owoców i warzyw na dłużej i móc cieszyć się nimi nawet zimą.
Frużelina truskawkowa
Prosty i szybki przepis na pyszną frużelinę truskawkową z dodatkiem naturalnej pektyny owocowej. To nic innego jak duże kawałki truskawek zanurzone w delikatnej galaretce.
Pomidory w słoikach na zimę
Co zrobić z pomidorów na zimę? Jak zachować smak i aromat soczystych pomidorów na dłużej? Odpowiedź na te pytania jest bardzo prosta, przygotować domowe przetwory.
Ketchup z cukinii
Cukinia, jak już pewnie zdążyliście zauważyć, to jedno z moich ulubionych warzyw. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna i zawiera wiele witamin i minerałów.
Frużelina brzoskwiniowa
Soczyste, słodkie i niezwykle aromatyczne brzoskwinie to idealny dodatek do ciast i deserów. Aby cieszyć się smakiem tych przepysznych owoców również zimą polecam skorzystać z przepisu poniżej i przygotować pyszny dżem lub frużelinę brzoskwiniową.