Strona główna » Wielkanoc » Chrzan z jajkiem

Chrzan z jajkiem

Chrzan z jajkiem

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na jeden z tradycyjnych wielkanocnych przysmaków w moim domu. Chrzan z jajkiem, bo o nim tu mowa, to nic innego jak starty chrzan w połączeniu z żółtkiem z ugotowanego jajka, utartym z cukrem, odrobiną majonezu oraz drobno posiekanym białkiem. Stanowi on doskonały dodatek do pieczonych mięs, szynek ale również kanapek. Do jego przygotowania możesz użyć gotowego już chrzanu w słoiku albo starty korzeń świeżego chrzanu, dzięki czemu będzie on ostrzejszy w smaku. Warto przygotować go trochę wcześniej, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły i chrzan nabrał “mocy”.

Ilość porcji

2 słoiki – 200 ml

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwe

Składniki

  • 200g tartego chrzanu *

  • 5 ugotowanych jajek

  • 3 łyżeczki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu

  • 1 łyżka majonezu

Składniki na chrzan z jajkiem

Sposób przygotowania

  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz.
  • Każde jajko przekrój na pół i wyjmij z niego żółtko, przełóż do oddzielnej miseczki.
  • Białka jajek posiekaj na drobną kostkę.
  • Do miseczki z żółtkami dodaj cukier puder i rozetrzyj dokładnie łyżką na jednolitą gładką masę, następnie dodaj majonez oraz starty chrzan. Jeśli wolisz ostrzejszy smak dodaj więcej chrzanu.
  • Dodaj posiekane drobno białka, wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Gotowy chrzan przełóż do słoiczków i przechowuj w lodówce.

* WSKAZÓWKI

  • Chrzan z jajkiem możesz przechowywać w lodówce nawet kilkanaście dni.
  • Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, zamiast gotowego chrzanu możesz użyć stary świeży korzeń.
  • Jeżeli z kolei chrzan wydaje Ci się zbyt ostry, wystarczy dodać więcej cukru.
Chrzan z jajkiem na Wielkanoc