Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na jeden z tradycyjnych wielkanocnych przysmaków w moim domu. Chrzan z jajkiem, bo o nim tu mowa, to nic innego jak starty chrzan w połączeniu z żółtkiem z ugotowanego jajka, utartym z cukrem, odrobiną majonezu oraz drobno posiekanym białkiem. Stanowi on doskonały dodatek do pieczonych mięs, szynek ale również kanapek. Do jego przygotowania możesz użyć gotowego już chrzanu w słoiku albo starty korzeń świeżego chrzanu, dzięki czemu będzie on ostrzejszy w smaku. Warto przygotować go trochę wcześniej, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły i chrzan nabrał “mocy”.
2 słoiki – 200 ml
30 minut
łatwe
Składniki
200g tartego chrzanu *
5 ugotowanych jajek
3 łyżeczki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu
1 łyżka majonezu
Sposób przygotowania
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz.
- Każde jajko przekrój na pół i wyjmij z niego żółtko, przełóż do oddzielnej miseczki.
- Białka jajek posiekaj na drobną kostkę.
- Do miseczki z żółtkami dodaj cukier puder i rozetrzyj dokładnie łyżką na jednolitą gładką masę, następnie dodaj majonez oraz starty chrzan. Jeśli wolisz ostrzejszy smak dodaj więcej chrzanu.
- Dodaj posiekane drobno białka, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Gotowy chrzan przełóż do słoiczków i przechowuj w lodówce.
* WSKAZÓWKI
- Chrzan z jajkiem możesz przechowywać w lodówce nawet kilkanaście dni.
- Jeśli wolisz ostrzejsze smaki, zamiast gotowego chrzanu możesz użyć stary świeży korzeń.
- Jeżeli z kolei chrzan wydaje Ci się zbyt ostry, wystarczy dodać więcej cukru.