Strona główna » Na imprezę

Na imprezę

Przepisy na imprezę, sałatki, przekąski i ciasta na imprezę

Przepisy na imprezę

Na imprezę zdecydowanie najlepiej sprawdzają się przepisy na

szybkie przekąski

.

Koreczki serowe

,

sałatki owocowe

,

deski serów

,

roladki z tortilli

– to dania, które przygotujesz w dosłownie kilka minut. Będą świetną przegryzką na każdą imprezę – bez względu na to, czy urządzasz małą domówkę czy też większego grilla na kilkanaście osób. Przepisy na

przekąski na zimno

i na ciepło sprawdzą się także, jeśli organizujesz imprezę sylwestrową, urodzinową, imieninową czy rocznicową.

Sałatki na imprezę

Sałatki to zdecydowanie punkt obowiązkowy każdej imprezy. Stanowią świetny dodatek do przekąsek i są bardzo sycące. Istnieje kilka sprawdzonych kompozycji, które zdają egzamin na każdej imprezie. Na blogu IMPRO KITCHEN znajdziesz zarówno tradycyjne

przepisy na sałatki

, jak i efekty moich improwizacji, które na pewno przypadną do gustu Twoim gościom. Jednym z takich przepisów jest moja popisowa sałatka z pieczoną dynią. Zawsze najszybciej znika ze stołu!

Przekąski z warzyw i owoców

Imprezy najczęściej organizujemy latem, a więc wtedy, gdy mamy dostęp do największej ilości świeżych, pysznych i soczystych warzyw oraz owoców. Warto wykorzystać je do przygotowania przekąsek na imprezę. Idealnym rozwiązaniem będą na przykład

szaszłyki

– zarówno te warzywne, jak i owocowe. Do tych pierwszych możesz dodać również mięso lub ser, a drugie podawać na zimno – będą idealnym orzeźwieniem w upalny dzień. Owoce sprawdzą się także do dekoracji ciast, a zdecydowanie najlepszym ciastem na lato jest sernik na zimno. Z truskawkami, malinami czy borówkami będzie smakował wybornie! Z kolei warzywa, takie jak szparagi, cukinie czy pomidory możesz wykorzystać również do zrobienia pysznej tarty. Jak widać, owoce i warzywa dają mnóstwo możliwości. Z ich pomocą stworzysz wiele naprawdę oryginalnych i pysznych przekąsek na imprezę.

Przepisy na ciasta i ciasteczka na imprezę

Żadna impreza nie obyłaby się bez słodkości! Ciasta i ciasteczka to ich punkt obowiązkowy. Idealną opcją będą małe

muffinki

,

batoniki domowe

czy

ciasteczka

, które można zjeść nawet bez talerzyka. Jeśli zaś chodzi o ciasta, zawsze świetnie sprawdza się

szarlotka

, wspomniany wcześniej

sernik na zimno

, a także popularny w ostatnim czasie

chlebek bananowy

. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a przy tym wygląda efektownie i smakuje wybornie. Możesz zrobić go z dodatkiem czekolady czy ulubionej konfitury. Na blogu IMPRO KITCHEN znajdziesz również bezglutenowe przepisy, jak chociażby przepis na

ciasteczka ryżowe

, które są pyszne oraz bardzo proste w przygotowaniu.

Ciasto francuskie z gruszką i serem pleśniowym

Ciasto francuskie z gruszką i serem pleśniowym to elegancka i smakowita przekąska, która z pewnością zachwyci Twoich gości. Połączenie delikatnej, maślanej struktury ciasta francuskiego z soczystą gruszką i wyrazistym serem pleśniowym tworzy wyjątkowe danie.

Grzanki z serem pleśniowym i truskawkami

Lekko chrupiące grzanki, rozpływający się kremowy camembert, do tego pyszne i słodkie truskawki, a wszystko polane słodko-kwaśnym krem balsamicznym to idealna propozycja na pyszną i pożywną przekąskę.

Sałatka z tortellini

Prosta, smaczna i pożywna sałatka z tortellini, czyli tradycyjnymi włoskimi pierożkami z dodatkiem pomidorków koktajlowych, suszonych pomidorów, oliwek, rukoli oraz kremowego sosu to pyszne i sycące danie dla zabieganych.

Szparagi w cieście francuskim

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, a ponieważ dość szybko się kończy trzeba wykorzystać ten moment i koniecznie przygotować z nich coś pysznego. Warto również wziąć pod uwagę fakt, że szparagi to prawdziwe bomby witaminowe.

Paluchy z ciasta francuskiego

Najlepsze imprezowe przekąski to oczywiście te, które nie wymagają zbyt dużo czasu na ich przygotowanie, ale za to są wyborne w smaku. W takiej sytuacji jak zawsze z pomocą przychodzi ciasto francuskie.

Sałatka z dynią, fetą i oliwkami

Sałatka z pieczoną dynią

Dynia najczęściej kojarzy się nam z jesienną porą, kiedy to wybór najróżniejszych jej gatunków jest największy, ale przede wszystkim zupą dyniową czy też ciastem korzennym.