Kasza manna, to kasza drobnoziarnista otrzymywana z ziaren pszenicy zwyczajnej. Ma słodkawy smak i jest lekkostrawna, a do tego zawiera cenne witaminy i składniki mineralne t.j. witaminy z grupy B oraz potas, magnez i żelazo. Kasza manna jest prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego zdrowa i sycąca. W związku z tym, że pojawia się jednak wiele pytania typu: Jak ugotować kaszę mannę? Jak ugotować kaszę mannę na wodzie? Jak ugotować kaszę mannę na mleku?, postanowiłam podzielić się z Wami moim sposobem na ugotowanie idealnej kaszy manny. Proporcje możecie dowolnie modyfikować, w zależności od tego jaką konsytencję kaszy chcecie uzyskać. Z podanych proporcji kasza wychodzi dość gęsta. Jeśli jednak preferujecie rzadszą konsytencję, wystarczy że zwiększycie ilość płynu. Kasza manna smakuje idealnie, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się idealnie jako zdrowe i pożywne śniadanie lub pyszny deser. Podana z ulubioną konfiturą, dżemem lub sokiem, zachwyci nie tylko dzieci, ale i dorosłych.
2-3
10 minut
łatwe
Składniki
800 ml mleka lub napoju roślinnego *
100 g kaszy manny
cukier lub ksylitol do smaku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej mleko, wsyp cukier/ksylitol (opcjonalnie) i całość zagotuj.
- Do gotującego się mleka wsyp kaszę mannę i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki.
- Kaszę mannę gotuj na średnim ogniu, do momentu uzyskania gęstej i zwartej konsystencji.
- Z podanych proporcji uzyskasz dość gęstą konsystencję kaszy.
* WSKAZÓWKI
- Kaszę mannę bez problemu możesz również ugotować na wodzie.