Strona główna » Porady spod lady » Impro porady – Przeliczniki…miary i wagi

Impro porady – Przeliczniki…miary i wagi

Dzisiaj mam dla was kolejną część z serii “Impro porady”. Tym razem będzie to garść informacji o przelicznikach, miarach i wagach produktów najczęściej wykorzystywanych w podczas gotowania. Niejednokrotnie na pewno zastanawialiście się ile to jest faktycznie “ta szklanka mąki”, bo jak wiadomo szklanka szklance nierówna ;).

W mojej kuchni szklanka zawsze ma pojemność 250 ml, duża łyżka 15 ml, a łyżeczka 5 ml. W oparciu o taką właśnie pojemność stworzyłam dla was mini poradnik z przelicznikami miar i wag kuchennych, który od lat stosuję w swojej kuchni. Mam nadzieję, że tym wpisem rozwieje wszelkie wasze wątpliwości odnośnie przeliczników kulinarnych, a gotowanie i pieczenie stanie się dużo przyjemniejsze.

Podstawowe przeliczniki:

  • 1 szklanka = 250 ml
  • 1 łyżka = 15 ml
  • 1 łyżeczka = 5 ml
  • 1 jajko (średniej wielkości) = ok. 60 g
  • 1 kostka masła = 200 g
  • 1 kostka margaryny = 250 g
  • 1 osełka masła = 300 g
  • 7 g suszonych drożdży (standardowa paczka) = 14 g świeżych drożdży (ilość suszonych drożdży mnożymy x 2 i wychodzi nam odpowiednia ilość świeżych drożdży).

Nazwa produktuszklanka 250 ml łyżka 15 mlłyżeczka 5 ml
Mąka pszenna (typ 450 – 550)150 g 10 g3 g
Mąka pszenna graham (typ 1850)140 g10 g3 g
Mąka pszenna razowa (typ 2000)145 g10 g3 g
Mąka ziemniaczana170 g10 g3 g
Mąka orkiszowa graham (tym 1850)160 g12 g4 g
Mąka orkiszowa (typ 2000)150 g12 g4 g
Mąka żytnia razowa (typ 2000) 100 g7 g 2 g
Bułka tarta150 g12 g4 g
Płatki owsiane110 g8 g3 g
Ryż180 g15 g6 g
Kasza jaglana200 g14 g5 g
Kasza manna180 g13 g6 g
Cukier220 g15 g5 g
Cukier puder170 g16 g5 g
Miód350 g28 g10 g
Olej rzepakowy210 g10 g3 g
Kakao80 g10 g3 g
Kefir250 g18 g7 g
Sól290 g24 g8 g
Proszek do pieczenia12 g5 g
Soda16 g7 g
Żelatyna10 g4 g
Wiórki kokosowe70 g8 g2 g
Płyny (woda, wino, ocet)250 g15 g5 g