
Dzisiaj mam dla was kolejną część z serii “Impro porady”. Tym razem będzie to garść informacji o przelicznikach, miarach i wagach produktów najczęściej wykorzystywanych w podczas gotowania. Niejednokrotnie na pewno zastanawialiście się ile to jest faktycznie “ta szklanka mąki”, bo jak wiadomo szklanka szklance nierówna 😉
W mojej kuchni szklanka zawsze ma pojemność 250 ml, duża łyżka 15 ml, a łyżeczka 5 ml. W oparciu o taką właśnie pojemność stworzyłam dla was mini poradnik z przelicznikami miar i wag kuchennych, który od lat stosuję w swojej kuchni. Mam nadzieję, że tym wpisem rozwieje wszelkie wasze wątpliwości odnośnie przeliczników kulinarnych, a gotowanie i pieczenie stanie się dużo przyjemniejsze.
Podstawowe przeliczniki:
- 1 szklanka = 250 ml
- 1 łyżka = 15 ml
- 1 łyżeczka = 5 ml
- 1 jajko (średniej wielkości) = ok. 60 g
- 1 kostka masła = 200 g
- 1 kostka margaryny = 250 g
- 1 osełka masła = 300 g
- 7 g suszonych drożdży (standardowa paczka) = 14 g świeżych drożdży (ilość suszonych drożdży mnożymy x 2 i wychodzi nam odpowiednia ilość świeżych drożdży).
Nazwa produktu | szklanka 250 ml | łyżka 15 ml | łyżeczka 5 ml |
---|---|---|---|
Mąka pszenna (typ 450 – 550) | 150 g | 10 g | 3 g |
Mąka pszenna graham (typ 1850) | 140 g | 10 g | 3 g |
Mąka pszenna razowa (typ 2000) | 145 g | 10 g | 3 g |
Mąka ziemniaczana | 170 g | 10 g | 3 g |
Mąka orkiszowa graham (tym 1850) | 160 g | 12 g | 4 g |
Mąka orkiszowa (typ 2000) | 150 g | 12 g | 4 g |
Mąka żytnia razowa (typ 2000) | 100 g | 7 g | 2 g |
Bułka tarta | 150 g | 12 g | 4 g |
Płatki owsiane | 110 g | 8 g | 3 g |
Ryż | 180 g | 15 g | 6 g |
Kasza jaglana | 200 g | 14 g | 5 g |
Kasza manna | 180 g | 13 g | 6 g |
Cukier | 220 g | 15 g | 5 g |
Cukier puder | 170 g | 16 g | 5 g |
Miód | 350 g | 28 g | 10 g |
Olej rzepakowy | 210 g | 10 g | 3 g |
Kakao | 80 g | 10 g | 3 g |
Kefir | 250 g | 18 g | 7 g |
Sól | 290 g | 24 g | 8 g |
Proszek do pieczenia | 12 g | 5 g | |
Soda | 16 g | 7 g | |
Żelatyna | 10 g | 4 g | |
Wiórki kokosowe | 70 g | 8 g | 2 g |
Płyny (woda, wino, ocet) | 250 g | 15 g | 5 g |