Strona główna » Porady spod lady » Jak mrozić natkę pietruszki i koperek

Jak mrozić natkę pietruszki i koperek

Czy natkę pietruszki można mrozić? Jak mrozić pietruszkę? Jak zamrozić pietruszkę na zimę? Czy można mrozić koperek? Jak przechowywać koperek? Jeśli tylko, któreś z tych pytań chodzi Ci po głowie, to odpowiadam, że jak najbardziej możecie mrozić zarówno natkę pietruszki, koperek, selera, a nawet szczypiorek. Jest to świetna metoda na zachowanie smaku i cennych wartości odżywczych zarówno liści pietruszki, jak i koperku oraz możliwość cieszenia się ich aromatem nawet zimą. W trakcie mrożenia nie tracą one swoich walorów zdrowotnych, koloru ani smaku, a na pewno warto włączyć je do swojej codziennej diety. Pietruszka zawiera duże ilości witamin: A, E, K, witaminy z grupy B oraz kilka razy więcej witaminy C niż cytrusy. Koperek natomiast posiada właściwości antyoksydacyjne oraz podobnie jak natka pietruszki wiele cennych witamin i minerałów.

Poniżej przedstawiam Wam mój sposób na mrożenie natki pietruszki oraz koperku.

  • Natkę pietruszki i koperek dokładnie opłukaj, rozłóż na ściereczce kuchennej, a następnie delikatnie dociskając ręcznikiem kuchennym osusz z nadmiaru wody. Natka musi być sucha, aby po włożeniu do zamrażarki nie wytworzył się lód i natka była dalej sypka.
  • Osuszoną natkę pietruszki i koperek rozłóż równo na desce do krojenia, odetnij łodyżki i drobno posiekaj.
  • Posiekaną natkę przełóż do niezbyt dużych pojemniczków i włóż do zamrażarki.
  • Odciętych łodyżek pietruszki nie wyrzucaj tylko w całości włóż je do osobnego woreczka foliowego i zamroź. Możesz je później wykorzystać dodając do wywaru na zupę lub rosołu.