Kasza jęczmienna, gryczana, manna czy jaglana…wiele różnych gatunków, ale łączy je jedno, są niezwykle zdrowe i pożywne. Jedną z najstarszych, ale i najzdrowszych kasz, jest kasza jaglana. Otrzymuje się ją z nasion prosa. Jest lekkostrawna i idealna dla alergików, gdyż nie zawiera glutenu. Pozwala przywrócić w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, wzmacnia odporność, oraz zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów. Doskonale komponuje się zarówno z daniami słodkimi, jak słonymi. Kasza jaglana bywa gorzka, jednak jej odpowiednie przyrządzenie pozwala całkowicie pozbyć się goryczy. Poniżej znajdziecie kilka sprawdzonych porad jak ugotować idealnie sypką i pozbawioną goryczy kaszę jaglaną. Stosuję tę metodę od lat i kasza zawsze wychodzi idealna.
3-4
30 minut
łatwy
Składniki
1 szklanka kaszy jaglanej (200 g)
2,5 szklanki wody ( 625 ml)
szczypta soli
Sposób przygotowania
- Kaszę jaglaną przesyp na sitko i opłucz pod zimną bieżącą wodą.
- Po dokładnym przepłukaniu kaszy, przelej ziarna wrzącą wodą.
- W garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli. Kiedy woda się zagotuje, wsyp kaszę i delikatnie ją wymieszaj. Garnek przykryj pokrywką i gotuj kaszę na bardzo małym ogniu ok. 25 minut. Po ok. 10 minutach delikatnie ją przemieszaj i gotuj kolejne 15 minut pod przykryciem, do momentu, aż wsiąknie całą wodę.
- Kiedy kasza wchłonie całą wodę, zdejmij garnek z ognia i pozostaw kaszę pod przykryciem na ok. 10 minut.
- Kaszę jaglaną możesz podawać zarówno na słono, jak i na słodko z owocami. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do zup.