Strona główna » Sałatki i surówki » Wiosenna sałatka

Wiosenna sałatka

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki, ponieważ wystarczy dosłownie kilka składników, aby przygotować sycący i pełnowartościowy posiłek w dosłownie kilka chwil. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną i chrupiącą wiosenną sałatkę przygotowaną na bazie chrupiącej sałaty z dodatkiem rzodkiewki, ogórka, jajek, oscypka, soczystych kiełków oraz lekkiego sosu koperkowego. Doskonała propozycja zarówno na lunch, jak i kolację. Sałatka wiosenna świetnie sprawdzi się również jako sałatka wielkanocna, ponieważładnie prezentuje się na stole w towarzystwie wędlin, serów oraz świeżego pieczywa. W zależności od waszych preferencji sałatkę możecie dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione warzywa i dodatki, dzięki czemu zyska ona swój niepowtarzalny smak. Wiosenna sałatka z pewnością zachwyci Waszych gości i będzie stanowiła smaczne uzupełnienie stołu.

Ilość porcji

1

Czas przygotowania

15 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 40-50 g sałaty lodowej lub mieszanki sałat

  • 4-5 rzodkiewek

  • 1 mały oscypek

  • 4-5 jajek przepiórczych lub 1-2 jajka kurze

  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej

  • 15 – 20 g świeżych kiełków

  • kawałek świeżego ogórka (ok. 30 g)

  • nasiona dyni i słonecznika

  • Sos koperkowy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1-2 łyżeczki majonezu

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Jajka ugotuj na twardo, pozostaw do ostygnięcia, obierz i pokrój na ćwiartki lub połówki w przypadku jajek przepiórczych.
  • Rzodkiewkę oraz zielonego ogórka pokrój w grubsze półplasterki.
  • Oscypka pokrój na plasterki lub średniej wielkości kostkę.
  • Przygotuj sos: jogurt wymieszaj razem z majonezem, dodaj posiekany koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • W głębokim talerzu lub salaterce umieść sałatę, a następnie dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojonego ogórka, rzodkiewkę, rozłóż plasterki oscypka i kawałki jajek. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem koperkowym, posyp na wierzchu nasionami dyni i słonecznika oraz kiełkami. Sałatkę możesz jeszcze doprawić wedle uznania solą i pieprzem, jednak najlepiej zrobić to przed samym podaniem, aby warzywa nie puściły soku.