Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki, ponieważ wystarczy dosłownie kilka składników, aby przygotować sycący i pełnowartościowy posiłek w dosłownie kilka chwil. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną i chrupiącą wiosenną sałatkę przygotowaną na bazie chrupiącej sałaty z dodatkiem rzodkiewki, ogórka, jajek, oscypka, soczystych kiełków oraz lekkiego sosu koperkowego. Doskonała propozycja zarówno na lunch, jak i kolację. Sałatka wiosenna świetnie sprawdzi się również jako sałatka wielkanocna, ponieważładnie prezentuje się na stole w towarzystwie wędlin, serów oraz świeżego pieczywa. W zależności od waszych preferencji sałatkę możecie dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione warzywa i dodatki, dzięki czemu zyska ona swój niepowtarzalny smak. Wiosenna sałatka z pewnością zachwyci Waszych gości i będzie stanowiła smaczne uzupełnienie stołu.
1
15 minut
łatwy
Składniki
40-50 g sałaty lodowej lub mieszanki sałat
4-5 rzodkiewek
1 mały oscypek
4-5 jajek przepiórczych lub 1-2 jajka kurze
2 łyżki kukurydzy konserwowej
15 – 20 g świeżych kiełków
kawałek świeżego ogórka (ok. 30 g)
nasiona dyni i słonecznika
- Sos koperkowy
2 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczki majonezu
1 łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Jajka ugotuj na twardo, pozostaw do ostygnięcia, obierz i pokrój na ćwiartki lub połówki w przypadku jajek przepiórczych.
- Rzodkiewkę oraz zielonego ogórka pokrój w grubsze półplasterki.
- Oscypka pokrój na plasterki lub średniej wielkości kostkę.
- Przygotuj sos: jogurt wymieszaj razem z majonezem, dodaj posiekany koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- W głębokim talerzu lub salaterce umieść sałatę, a następnie dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojonego ogórka, rzodkiewkę, rozłóż plasterki oscypka i kawałki jajek. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem koperkowym, posyp na wierzchu nasionami dyni i słonecznika oraz kiełkami. Sałatkę możesz jeszcze doprawić wedle uznania solą i pieprzem, jednak najlepiej zrobić to przed samym podaniem, aby warzywa nie puściły soku.