Strona główna » Ciasta i ciasteczka » Babka piaskowa z nutą cytrynową

Babka piaskowa z nutą cytrynową

“Babko, babko udaj się, bo jak się nie udasz, to Cię zbiję na kwaśne jabłko!” W piaskownicy z robieniem babek różnie bywało, ale z ich pieczeniem idzie mi zdecydowanie lepiej i w związku z tym faktem mam dla Was niezawodny przepis na babkę piaskową z nutą cytrynową. Przepis pochodzi z pożółkniętych już kartek przepiśnika mojej babci i nie ma sobie równych. Babka wychodzi idealnie piaskowa, delikatna w smaku i wilgotna w środku. Dodatek soku i startej skórki z cytryny sprawia, że wręcz rozpływa się w ustach. Cytrynowa babka piaskowa z tego przepisu zawsze się udaje i niezmiennie zachwyca swoim smakiem. Świetnie sprawdzi się jako deser do filiżanki ulubionej kawy, jak i ciasto na Wielkanoc.

Ilość porcji

forma na babkę 22 cm

Czas przygotowania

60 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 150 g mąki pszennej (typ 450)

  • 150 g mąki ziemniaczanej

  • 5 jajek

  • 160 g cukru/ksylitolu

  • 250 g masła

  • 10 g proszku do pieczenia

  • 1 cytryna

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 160°C (góra-dół).
  • Formę na babkę posmaruj dokładnie masłem i posyp bułką tartą.
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko.
  • Cytrynę dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, zetrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok z połowy cytryny.
  • Masło z cukrem utrzyj na jasną i puszystą masę. Możesz to zrobić za pomocą miksera lub robota planetarnego.
  • Do powstałej masy dodawaj po 1 jajku ciągle miksując, a następnie dodaj mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, sok oraz skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj, tylko do połączenia składników, za pomocą szpatułki lub miksera na niskich obrotach.
  • Gotową masę przełóż do wcześniej przygotowanej formy, wyrównaj ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz ok. 15 minut, aż ciasto podrośnie, a następnie zwiększ temperaturę do 180°C i piecz jeszcze ok. 30 -35 minut, do “suchego patyczka”.
  • Upieczoną babkę wyjmij z foremki po lekkim ostygnięciu.
  • Przed podaniem posyp babkę cukrem pudrem lub polej lukrem