
Czy jest coś smaczniejszego niż kawałek wilgotnej, aromatycznej babki cytrynowej? Ten prosty, ale niezwykle smakowity deser może przemienić zwykłe popołudnie w prawdziwą ucztę dla zmysłów. To również jedna z najsmaczniejszych babek, jaką możesz upiec na Wielkanoc. Idealna równowaga kwaśnych nut cytryny i słodyczy czyni babkę cytrynową deserem, który pokocha każdy. Ten przepis na babkę cytrynową jest doskonałym przykładem tego, jak proste składniki mogą zamienić się w coś wyjątkowego. Niezależnie od okazji, czy to spotkanie z przyjaciółmi, czy rodzinny obiad, babka cytrynowa zawsze będzie strzałem w dziesiątkę.
forma na babkę 22 cm
60 minut
łatwy
Składniki
300 g mąki pszennej (typ 450)
200 g masła
3 jajka
150 g ksylitolu lub cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)
szczypta soli
2 małe cytryny (60 ml soku + starta skórka)
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
- Formę na babkę posmaruj dokładnie masłem i posyp bułką tartą.
- Mąkę pszenną przesiej do miski i wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia i solą.
- Cytryny dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, zetrzyj z nich skórkę, a następnie wyciśnij sok. Potrzebujesz ok. 60 ml soku.
- Masło z cukrem utrzyj na jasną i puszystą masę. Możesz to zrobić za pomocą miksera lub robota planetarnego.
- Do powstałej masy dodawaj po 1 jajku ciągle miksując, a następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok oraz skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj, tylko do połączenia składników, za pomocą szpatułki lub miksera na niskich obrotach.
- Gotową masę przełóż do wcześniej przygotowanej formy, wyrównaj ciasto, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut, do “suchego patyczka”.
- Upieczoną babkę wyjmij z foremki po lekkim ostygnięciu.
- Przed podaniem posyp babkę cukrem pudrem lub polej lukrem
