
“Babko, babko udaj się, bo jak się nie udasz, to Cię zbiję na kwaśne jabłko!” W piaskownicy z robieniem babek różnie bywało, ale z ich pieczeniem idzie mi zdecydowanie lepiej i w związku z tym faktem mam dla Was niezawodny przepis na babkę piaskową z nutą cytrynową. Przepis pochodzi z pożółkniętych już kartek przepiśnika mojej babci i nie ma sobie równych. Babka wychodzi idealnie piaskowa, delikatna w smaku i wilgotna w środku. Dodatek soku i startej skórki z cytryny sprawia, że wręcz rozpływa się w ustach. Cytrynowa babka piaskowa z tego przepisu zawsze się udaje i niezmiennie zachwyca swoim smakiem. Świetnie sprawdzi się jako deser do filiżanki ulubionej kawy, jak i ciasto na Wielkanoc.
forma na babkę 22 cm
60 minut
łatwy
Składniki
150 g mąki pszennej (typ 450)
150 g mąki ziemniaczanej
5 jajek
160 g cukru/ksylitolu
250 g masła
10 g proszku do pieczenia
1 cytryna

Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 160°C (góra-dół).
- Formę na babkę posmaruj dokładnie masłem i posyp bułką tartą.
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko.
- Cytrynę dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, zetrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij sok z połowy cytryny.
- Masło z cukrem utrzyj na jasną i puszystą masę. Możesz to zrobić za pomocą miksera lub robota planetarnego.
- Do powstałej masy dodawaj po 1 jajku ciągle miksując, a następnie dodaj mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, sok oraz skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj, tylko do połączenia składników, za pomocą szpatułki lub miksera na niskich obrotach.
- Gotową masę przełóż do wcześniej przygotowanej formy, wyrównaj ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz ok. 15 minut, aż ciasto podrośnie, a następnie zwiększ temperaturę do 180°C i piecz jeszcze ok. 30 -35 minut, do “suchego patyczka”.
- Upieczoną babkę wyjmij z foremki po lekkim ostygnięciu.
- Przed podaniem posyp babkę cukrem pudrem lub polej lukrem
