Strona główna » Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Czy jest coś smaczniejszego niż kawałek wilgotnej, aromatycznej babki cytrynowej? Ten prosty, ale niezwykle smakowity deser może przemienić zwykłe popołudnie w prawdziwą ucztę dla zmysłów. To również jedna z najsmaczniejszych babek, jaką możesz upiec na Wielkanoc. Idealna równowaga kwaśnych nut cytryny i słodyczy czyni babkę cytrynową deserem, który pokocha każdy. Ten przepis na babkę cytrynową jest doskonałym przykładem tego, jak proste składniki mogą zamienić się w coś wyjątkowego. Niezależnie od okazji, czy to spotkanie z przyjaciółmi, czy rodzinny obiad, babka cytrynowa zawsze będzie strzałem w dziesiątkę.

Ilość porcji

forma na babkę 22 cm

Czas przygotowania

60 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 300 g mąki pszennej (typ 450)

  • 200 g masła

  • 3 jajka

  • 150 g ksylitolu lub cukru

  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)

  • szczypta soli

  • 2 małe cytryny (60 ml soku + starta skórka)

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
  • Formę na babkę posmaruj dokładnie masłem i posyp bułką tartą.
  • Mąkę pszenną przesiej do miski i wymieszaj razem z proszkiem do pieczenia i solą.
  • Cytryny dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, zetrzyj z nich skórkę, a następnie wyciśnij sok. Potrzebujesz ok. 60 ml soku.
  • Masło z cukrem utrzyj na jasną i puszystą masę. Możesz to zrobić za pomocą miksera lub robota planetarnego.
  • Do powstałej masy dodawaj po 1 jajku ciągle miksując, a następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok oraz skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj, tylko do połączenia składników, za pomocą szpatułki lub miksera na niskich obrotach.
  • Gotową masę przełóż do wcześniej przygotowanej formy, wyrównaj ciasto, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut, do “suchego patyczka”.
  • Upieczoną babkę wyjmij z foremki po lekkim ostygnięciu.
  • Przed podaniem posyp babkę cukrem pudrem lub polej lukrem