Strona główna » Grzanki z serem pleśniowym i truskawkami

Grzanki z serem pleśniowym i truskawkami

Lekko chrupiące grzanki, rozpływający się kremowy camembert, do tego pyszne i słodkie truskawki, a wszystko polane słodko-kwaśnym kremem balsamicznym, to idealna propozycja na pyszną i pożywną przekąskę. Grzanki z serem pleśniowym i truskawkami doskonale sprawdzą się zarówno na lunch, jak i spotkanie z przyjaciółmi. Świetnie prezentują się na stole i jeszcze lepiej smakują, dzięki czemu będą idealne jako przekąska na imprezę. Jeśli więc szukacie pomysłu na imprezowe przekąski to zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu.

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

15 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 4-5 kromek ulubionego pieczywa (bagietka, bułka razowa, chleb itp.)

  • 120 g sera camembert

  • kilka truskawek

  • krem balsamiczny

  • oliwa

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
  • Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na plasterki.
  • Ser camembert również pokrój na plastry.
  • Kromki pieczywa delikatnie skrop oliwą, rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 2-3 minuty aby lekko się podpiekły.
  • Blachę z podpieczonymi grzankami wyjmij z piekarnika i na każdą z grzanek połóż plastry sera camembert. Blachę ponownie wstaw do piekarnika i podpiekaj grzanki do momentu, aż ser lekko się rozpuści, ok. 2-3 minuty.
  • Kiedy ser się rozpuści wyciągnij grzanki z piekarnika, na każdej połóż po kilka plasterków truskawek, a następnie każdą z nich polej sosem balsamicznym.