
Lekko chrupiące grzanki, rozpływający się kremowy camembert, do tego pyszne i słodkie truskawki, a wszystko polane słodko-kwaśnym kremem balsamicznym, to idealna propozycja na pyszną i pożywną przekąskę. Grzanki z serem pleśniowym i truskawkami doskonale sprawdzą się zarówno na lunch, jak i spotkanie z przyjaciółmi. Świetnie prezentują się na stole i jeszcze lepiej smakują, dzięki czemu będą idealne jako przekąska na imprezę. Jeśli więc szukacie pomysłu na imprezowe przekąski to zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu.
Ilość porcji
4
Czas przygotowania
15 minut
Poziom trudności
łatwy
Składniki
4-5 kromek ulubionego pieczywa (bagietka, bułka razowa, chleb itp.)
120 g sera camembert
kilka truskawek
krem balsamiczny
oliwa

Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
- Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na plasterki.
- Ser camembert również pokrój na plastry.
- Kromki pieczywa delikatnie skrop oliwą, rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 2-3 minuty aby lekko się podpiekły.
- Blachę z podpieczonymi grzankami wyjmij z piekarnika i na każdą z grzanek połóż plastry sera camembert. Blachę ponownie wstaw do piekarnika i podpiekaj grzanki do momentu, aż ser lekko się rozpuści, ok. 2-3 minuty.
- Kiedy ser się rozpuści wyciągnij grzanki z piekarnika, na każdej połóż po kilka plasterków truskawek, a następnie każdą z nich polej sosem balsamicznym.
