
Najlepsze imprezowe przekąski to oczywiście te, które nie wymagają zbyt dużo czasu na ich przygotowanie, ale za to są wyborne w smaku. W takiej sytuacji jak zawsze z pomocą przychodzi ciasto francuskie, które możecie rzecz jasna przygotować samodzielnie (dość pracochłonny to proces), jednak kiedy czas jest na wagę złota, a goście już prawie pukają do drzwi warto jednak sięgnąć po gotowe arkusze ciasta francuskiego, które bez problemu znajdziecie w sklepiku za rogiem. Ciasto francuskie idealnie komponuje się z wszelkiego rodzaju dodatkami, zarówno słodkimi, jak i słonymi. Bez względu na to czy dodacie do niego mięso z kurczaka, ser żółty czy brokuła przekąska wyjdzie Wam wyśmienita. Jednym z moich ulubionych i jednocześnie super szybkich wariantów są skręcane paluchy z ciasta francuskiego, które w swoim wnętrzu kryją lekko kwaskowy koncentrat pomidorowy, żółty ser oraz natkę pietruszki. Pyszne, chrupiące i szybkie w przygotowaniu są hitem każdej imprezy.
18 sztuk
30 minut
łatwy
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego (dobrze schłodzonego)
40 g koncentratu pomidorowego
40 g startego sera żółtego (mozzarella lub cheddar)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
0,5 łyżeczki suszonego oregano
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku
1 jajko

Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
- Wymieszaj koncentrat pomidorowy z oregano i tymiankiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Jeśli używasz sera w kawałku zetrzyj go na tarce o grubych oczkach.
- Ciasto francuskie rozwiń i przekrój na pół.
- Na jednej połowie ciasta rozsmaruj wymieszany z ziołami koncentrat pomidorowy, równomiernie posyp startym serem oraz posiekaną natką pietruszki.
- Tak przygotowaną część ciasta przykryj drugą jego połową i dobrze przyklep, tak aby obie części się połączyły.
- Złożone ciasto z nadzieniem przekrój wzdłuż na pół, a następnie każdą połowę ciasta podziel na mniejsze prostokąty o wymiarach ok. 12 x 3 cm. U mnie powstało 18 prostokątów.
- Każdy z prostokątów chwyć za oba końce i skręcaj w przeciwnych kierunkach. Powinien w ten sposób powstać świderek.
- Gotowe paluchy układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując ok. 2-3 cm odstępy.
- Każdy ze świderków posmaruj rozbełtanym jajkiem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia.
- Paluchy z ciasta francuskiego smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.


