Strona główna » Na imprezę » Paluchy z ciasta francuskiego

Paluchy z ciasta francuskiego

Najlepsze imprezowe przekąski to oczywiście te, które nie wymagają zbyt dużo czasu na ich przygotowanie, ale za to są wyborne w smaku. W takiej sytuacji jak zawsze z pomocą przychodzi ciasto francuskie, które możecie rzecz jasna przygotować samodzielnie (dość pracochłonny to proces), jednak kiedy czas jest na wagę złota, a goście już prawie pukają do drzwi warto jednak sięgnąć po gotowe arkusze ciasta francuskiego, które bez problemu znajdziecie w sklepiku za rogiem. Ciasto francuskie idealnie komponuje się z wszelkiego rodzaju dodatkami, zarówno słodkimi, jak i słonymi. Bez względu na to czy dodacie do niego mięso z kurczaka, ser żółty czy brokuła przekąska wyjdzie Wam wyśmienita. Jednym z moich ulubionych i jednocześnie super szybkich wariantów są skręcane paluchy z ciasta francuskiego, które w swoim wnętrzu kryją lekko kwaskowy koncentrat pomidorowy, żółty ser oraz natkę pietruszki. Pyszne, chrupiące i szybkie w przygotowaniu są hitem każdej imprezy.

Ilość porcji

18 sztuk

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (dobrze schłodzonego)

  • 40 g koncentratu pomidorowego

  • 40 g startego sera żółtego (mozzarella lub cheddar)

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano

  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
  • Wymieszaj koncentrat pomidorowy z oregano i tymiankiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Jeśli używasz sera w kawałku zetrzyj go na tarce o grubych oczkach.
  • Ciasto francuskie rozwiń i przekrój na pół.
  • Na jednej połowie ciasta rozsmaruj wymieszany z ziołami koncentrat pomidorowy, równomiernie posyp startym serem oraz posiekaną natką pietruszki.
  • Tak przygotowaną część ciasta przykryj drugą jego połową i dobrze przyklep, tak aby obie części się połączyły.
  • Złożone ciasto z nadzieniem przekrój wzdłuż na pół, a następnie każdą połowę ciasta podziel na mniejsze prostokąty o wymiarach ok. 12 x 3 cm. U mnie powstało 18 prostokątów.
  • Każdy z prostokątów chwyć za oba końce i skręcaj w przeciwnych kierunkach. Powinien w ten sposób powstać świderek.
  • Gotowe paluchy układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując ok. 2-3 cm odstępy.
  • Każdy ze świderków posmaruj rozbełtanym jajkiem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia.
  • Paluchy z ciasta francuskiego smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.