Sezon na szparagi trwa w najlepsze, a ponieważ dość szybko się kończy trzeba wykorzystać ten moment i koniecznie przygotować z nich coś pysznego. Przemawia za tym również fakt, że szparagi to prawdziwe bomby witaminowe. Zawierają dużo błonnika, magnezu, potasu oraz wapnia. Najpopularniejsze odmiany szparagów to białe i zielone, które można przyrządzać na niezliczoną ilość sposobów. Jest to bardzo wdzięczne warzywo, które doskonale smakuje zarówno pieczone, duszone, jak i grillowane. Ja mam dziś dla szybki przepis na pyszne szparagi zapiekane w cieście francuskim, z dodatkiem serka śmietankowego, salami oraz parmezanem. Idealna przekąska na imprezę, spotkanie z przyjaciółmi oraz grilla. Prosta i szybka w przygotowaniu z pewnością zachwyci Waszych gości.
8
25 minut
łatwy
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
16 zielonych szparagów
8 plastrów salami
40 g śmietankowego serka kanapkowego
30 g startego sera parmezan
oliwa
sól
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
- Szparagi dokładnie umyj, osusz i odłam “zdrewniałe” końcówki (mniej więcej 2-3 cm od dołu).
- Szparagi skrop oliwą i posyp odrobiną soli.
- Arkusz ciasta francuskiego podziel na 8 prostokątów.
- Każdy kawałek ciasta posmaruj serkiem, połóż plaster salami i po skosie ułóż po 2 szparagi (lub więcej), a następnie sklej dwa przeciwległe końce ciasta.
- Szparagi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut do momentu, aż ciasto delikatnie się przyrumieni.