
Prosta, smaczna i pożywna sałatka z tortellini, czyli tradycyjnymi włoskimi pierożkami z dodatkiem pomidorków koktajlowych, suszonych pomidorów, oliwek, rukoli oraz kremowego sosu to pyszne i sycące danie dla zabieganych. Świetnie sprawdzi się zarówno jako sałatka na imprezę, ale również jako szybki i pożywny lunch lub kolacja. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu i co najważniejsze możecie ją dowolnie modyfikować dodając do niej swoje ulubione dodatki. Możecie dorzucić do niej świeżego ogórka, chrupiącą paprykę albo podprażone na patelni nasiona słonecznika.
2-3
30 minut
łatwy
Składniki
400 g tortellini z ricottą i szpinakiem *
10 zielonych oliwek bez pestek
80 g suszonych pomidorów w oleju
2 garście rukoli
kilka pomidorków koktajlowych
ser parmezan
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów

Sposób przygotowania
- Tortellini ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
- Suszone pomidory pokrój w paski, pomidorki koktajlowe na połówki, a oliwki w plasterki.
- Sos: w małym słoiku wymieszaj musztardę, majonez, olej z suszonych pomidorów oraz ocet balsamiczny.
- Do salaterki przełóż wystudzone tortellini, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe oraz oliwki. Całość polej sosem, wymieszaj delikatnie, a na końcu dodaj rukolę i tylko lekko przemieszaj sałatkę (rukolę najlepiej dodać przed samym podaniem aby nie straciła swojej chrupkości).
- Gotową sałatkę z tortellini posyp startym parmezanem.
* WSKAZÓWKI
- Do przygotowania sałatki możesz użyć tortellini z dowolnym nadzieniem.
- Sos najlepiej przygotować wcześniej i wstawić do lodówki, aby lekko się schłodził.
