Strona główna » Na imprezę » Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini

Prosta, smaczna i pożywna sałatka z tortellini, czyli tradycyjnymi włoskimi pierożkami z dodatkiem pomidorków koktajlowych, suszonych pomidorów, oliwek, rukoli oraz kremowego sosu to pyszne i sycące danie dla zabieganych. Świetnie sprawdzi się zarówno jako sałatka na imprezę, ale również jako szybki i pożywny lunch lub kolacja. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu i co najważniejsze możecie ją dowolnie modyfikować dodając do niej swoje ulubione dodatki. Możecie dorzucić do niej świeżego ogórka, chrupiącą paprykę albo podprażone na patelni nasiona słonecznika.

Ilość porcji

2-3

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 400 g tortellini z ricottą i szpinakiem *

  • 10 zielonych oliwek bez pestek

  • 80 g suszonych pomidorów w oleju

  • 2 garście rukoli

  • kilka pomidorków koktajlowych

  • ser parmezan

  • 1 łyżeczka musztardy dijon

  • 1 łyżeczka majonezu

  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów

Sposób przygotowania

  • Tortellini ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
  • Suszone pomidory pokrój w paski, pomidorki koktajlowe na połówki, a oliwki w plasterki.
  • Sos: w małym słoiku wymieszaj musztardę, majonez, olej z suszonych pomidorów oraz ocet balsamiczny.
  • Do salaterki przełóż wystudzone tortellini, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe oraz oliwki. Całość polej sosem, wymieszaj delikatnie, a na końcu dodaj rukolę i tylko lekko przemieszaj sałatkę (rukolę najlepiej dodać przed samym podaniem aby nie straciła swojej chrupkości).
  • Gotową sałatkę z tortellini posyp startym parmezanem.

* WSKAZÓWKI

  • Do przygotowania sałatki możesz użyć tortellini z dowolnym nadzieniem.
  • Sos najlepiej przygotować wcześniej i wstawić do lodówki, aby lekko się schłodził.