Strona główna » Sałatki i surówki » Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z dynią, fetą i oliwkami

Dynia najczęściej kojarzy się nam z jesienną porą, kiedy to wybór najróżniejszych jej gatunków jest największy, ale przede wszystkim zupą dyniową czy też ciastem korzennym. Okazuje się jednak, że dynia może być również zdrowym i pożywnym dodatkiem do sałatek. Jej słodkawy po upieczeniu smak w połączeniu ze słonym smakiem fety to duet wręcz idealny. Doprawiona ziołami ciecierzyca, oliwki, suszone pomidory i dość ostrawy smak rukoli, dodają sałatce wyrazistości. Doskonale sprawdzi się tutaj dynia hokkaido czy też dynia piżmowa, którą bez problemu dostaniecie w sklepach przez cały rok.

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

40 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 0,5 dyni piżmowej lub hokkaido *

  • duża garść rukoli

  • duża garść szpinaku

  • 50 g suszonych pomidorów w oleju

  • kilka oliwek

  • 100 g sera feta

  • 150 g ciecierzycy w zalewie

  • 1 łyżka oliwy

  • mieszanka przypraw: oregano, tymianek, zioła prowansalskie

Składniki na sałatkę z pieczoną dynią

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
  • Dynię obierz ze skórki i pokrój na średniej wielkości kostkę.
  • Odsączoną ciecierzycę wymieszaj razem z dynią, dodaj mieszankę przypraw oraz łyżkę oliwy. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka.
  • Suszone pomidory pokrój w paski.
  • Na talerzu wyłóż rukolę i szpinak, dodaj upieczone warzywa, suszone pomidory oraz oliwki, całość posyp pokruszonym serem feta i delikatnie wszystko wymieszaj.

* WSKAZÓWKI

  • Używając dyni hokkaido nie musisz obierać jej ze skórki, ponieważ po upieczeniu będzie ona miękka.
Sałatka z pieczoną dynią