Dynia najczęściej kojarzy się nam z jesienną porą, kiedy to wybór najróżniejszych jej gatunków jest największy, ale przede wszystkim zupą dyniową czy też ciastem korzennym. Okazuje się jednak, że dynia może być również zdrowym i pożywnym dodatkiem do sałatek. Jej słodkawy po upieczeniu smak w połączeniu ze słonym smakiem fety to duet wręcz idealny. Doprawiona ziołami ciecierzyca, oliwki, suszone pomidory i dość ostrawy smak rukoli, dodają sałatce wyrazistości. Doskonale sprawdzi się tutaj dynia hokkaido czy też dynia piżmowa, którą bez problemu dostaniecie w sklepach przez cały rok.
2
40 minut
łatwy
Składniki
0,5 dyni piżmowej lub hokkaido *
duża garść rukoli
duża garść szpinaku
50 g suszonych pomidorów w oleju
kilka oliwek
100 g sera feta
150 g ciecierzycy w zalewie
1 łyżka oliwy
mieszanka przypraw: oregano, tymianek, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
- Dynię obierz ze skórki i pokrój na średniej wielkości kostkę.
- Odsączoną ciecierzycę wymieszaj razem z dynią, dodaj mieszankę przypraw oraz łyżkę oliwy. Całość dokładnie wymieszaj.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka.
- Suszone pomidory pokrój w paski.
- Na talerzu wyłóż rukolę i szpinak, dodaj upieczone warzywa, suszone pomidory oraz oliwki, całość posyp pokruszonym serem feta i delikatnie wszystko wymieszaj.
* WSKAZÓWKI
- Używając dyni hokkaido nie musisz obierać jej ze skórki, ponieważ po upieczeniu będzie ona miękka.