Czy może być coś pyszniejszego niż domowej roboty sok z sezonowych owoców? Tym razem prosty przepis na pyszny sok z porzeczki z sokownika. Super szybki, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy smaku, tylko owoce i cukier. Przygotowany w ten sposób sok nie wymaga już pasteryzacji, co pozwoli zaoszczędzić dużo czasu. Sok z porzeczek jest pyszny i aromatyczny, a dodany zimą do ulubionej herbaty będzie przypominał słoneczne lato.
Ilość porcji
15 x 330 ml
Czas przygotowania
2h
Poziom trudności
średni
Składniki
3,5 kg czerwonej porzeczki
1,5 kg czarnej porzeczki
1,7 kg cukru
Sposób przygotowania
- Porzeczki obierz z gałązek, dokładnie opłucz i odsącz na sitku.
- Przygotuj sokownik zgodnie z instrukcją. W sokowniku o pojemności 8l mieści się ok. 5 kg owoców. W części sokownika przeznaczonej na owoce układaj naprzemiennie owoce oraz cukier, w mniej więcej równych proporcjach. U mnie najlepiej sprawdza się poniższa kolejność:
I warstwa: 1 kg owoców + 330 g cukru – owoce wsyp na dno pojemnika, wyrównaj, a następnie równomiernie rozsyp część cukru. Podobnie postępuj przy kolejnych warstwach.
II warstwa: 1 kg owoców + 330 g cukru
III warstwa: 1 kg owoców + 330 g cukru
II warstwa: 1 kg owoców + 330 g cukru
II warstwa: 1 kg owoców + 380 g (300 g rozsyp równomiernie na owocach, a pozostałe 80 g dodawaj stopniowo pod koniec, kiedy cukier całkowicie się rozpuści, a owoce znacznie zmniejszą swoją objętość). - Sokownik ustaw na kuchence, na średnim ogniu, tak aby woda w garnku na dole cały czas się gotowała, wytwarzając jednocześnie parę, która będzie wydobywała sok z owoców.
- W miarę upływu czasu owoce będę tracić swoją objętość, a sok będzie spływał coraz wolniej. Jeśli chcesz, aby sok był czysty i klarowny, staraj się nie mieszać owoców zbyt często. Najlepiej tylko delikatnie “ruszyć” owoce łyżką.
- Zbierający się w pojemniku sok możesz zlewać bezpośrednio do czystych i wyparzonych butelek lub też podłożyć pod wężyk duży garnek i pozwolić aby sok powoli się do niego sączył. Decydując się na drugą opcję wystarczy, że po zlaniu całego soku do garnka dokładnie go wymieszasz i podgrzejesz, tak aby był bardzo gorący.
- Tak przygotowany sok nie wymaga już pasteryzacji i spokojnie możesz go przechowywać nawet kilka lat.