Czy istnieje coś lepszego niż domowy dżem, którym można posmarować chrupiącego tosta, dodać do owsianki czy jogurtu? Domowy dżem z borówki amerykańskiej bez dodatku cukru to doskonała alternatywa dla sklepowych produktów, które często zawierają duże ilości cukru i konserwantów. Dżem z borówki amerykańskiej bez dodatku cukru to idealne rozwiązanie dla tych, którzy pragną cieszyć się naturalnym smakiem owoców bez dodatkowych kalorii. Bogaty w antyoksydanty, witaminy i minerały, dżem z borówki jest nie tylko pyszny, ale także zdrowy. Ten przepis pozwala cieszyć się naturalną słodyczą owoców i jest idealny dla osób dbających o zdrowie i dietę.
4 x słoik 200 ml
1h
łatwy
Składniki
1 kg borówki amerykańskiej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
Sposób przygotowania
- Borówkę amerykańską dokładnie umyj, przełóż do garnka i lekko rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
- Dodaj sól oraz sok z cytryny. Gotuj owoce na małym ogniu ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły, a nadmiar soku odparował i dżem lekko zgęstniał.
- Gotowy, jeszcze gorący dżem przełóż do czystych i suchych słoików, mocno dokręć i połóż słoiki do góry dnem, na około 5 minut. Po tym czasie postaw słoiki w prawidłowej pozycji i poczekaj aż ostygną. Jeśli chcesz mieć pewność, że słoiki bez problemu się zamkną, wlewany dżem powinien być cały czas gorący. Przygotowany w ten sposób dżem z borówki amerykańskiej nie wymaga już pasteryzacji.
- Dżem z borówki amerykańskiej będzie doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju placuszków i naleśników lub gofrów orkiszowych.