Strona główna » Przetwory » Sok z agrestu

Sok z agrestu

Domowe przetwory to najlepszy sposób aby zachować wyjątkowe smaki sezonowych owoców i warzyw na dłużej i móc cieszyć się nimi nawet zimą. Wiele osób rezygnuje z przygotowywania przetworów myśląc, że to trudne i pracochłonne. Nic bardziej mylnego, wystarczy odrobina chęci oraz świeże owoce, aby wyczarować pyszne i zdrowe domowe dżemy, soki czy konfitury, bez zbędnych dodatków i ulepszaczy. Bo czy może być coś lepszego niż pyszny, słodki i lekko kwaśny sok agrestowy dodany do filiżanki ulubionej herbaty zimą albo szklanka orzeźwiającej wody z dodatkiem owocowego soku. W naszym kraju największą popularnością cieszą się przetwory z truskawek, porzeczek oraz agrestu, jednak do ich przygotowania można użyć praktycznie wszystkich dostępnych owoców. Sok można przygotować według tradycyjnej metody, zasypując owoce cukrem i czekając aż puszczą sok lub w prosty i szybki sposób w sokowniku. Sokownik pod wpływem pary wydobywa z owoców to co najlepsze, a do tego zachowuje ich naturalny smak i aromat.

Ilość porcji

15 x 330 ml

Czas przygotowania

3 h

Poziom trudności

średni<br>

Składniki

  • 3,5 kg różowego agrestu

  • 1,5 kg zielonego agrestu

  • 1,7 – 1,8 kg cukru *

Sposób przygotowania

  • Agrest dokładnie opłucz, usuń ciemne “ogonki” i odsącz na sitku.
  • Przygotuj sokownik zgodnie z instrukcją. W sokowniku o pojemności 8l mieści się ok. 5 kg owoców. W części sokownika przeznaczonej na owoce układaj naprzemiennie owoce oraz cukier, w mniej więcej równych proporcjach. U mnie najlepiej sprawdza się poniższa kolejność:
    I warstwa: 1 kg owoców + 330 g cukru – owoce wsyp na dno pojemnika, wyrównaj, a następnie równomiernie rozsyp część cukru. Podobnie postępuj przy kolejnych warstwach.
    II warstwa: 1 kg owoców + 330 g cukru
    III warstwa: 1 kg owoców + 330 g cukru
    II warstwa: 1 kg owoców + 330 g cukru
    II warstwa: 1 kg owoców + 380 g (300 g rozsyp równomiernie na owocach, a pozostałe 80 g dodawaj stopniowo pod koniec, kiedy cukier całkowicie się rozpuści, a owoce znacznie zmniejszą swoją objętość).
  • Sokownik ustaw na kuchence, na średnim ogniu, tak aby woda w garnku na dole cały czas się gotowała, wytwarzając jednocześnie parę, która będzie wydobywała sok z owoców.
  • W miarę upływu czasu owoce będę tracić swoją objętość, a sok będzie spływał coraz wolniej. Jeśli chcesz, aby sok był czysty i klarowny, staraj się nie mieszać owoców zbyt często. Najlepiej tylko delikatnie “ruszyć” owoce łyżką.
  • Zbierający się w pojemniku sok możesz zlewać bezpośrednio do czystych i wyparzonych butelek lub też podłożyć pod wężyk duży garnek i pozwolić aby sok powoli się do niego sączył. Decydując się na drugą opcję wystarczy, że po zlaniu całego soku do garnka dokładnie go wymieszasz i podgrzejesz, tak aby był bardzo gorący.
  • Tak przygotowany sok nie wymaga już pasteryzacji i spokojnie możesz go przechowywać nawet kilka lat.