Pomarańcze, grejpfruty i mandarynki najlepiej smakują zimą, kiedy to sezon na nie trwa w najlepsze, a owoce są najsmaczniejsze i najbardziej soczyste. Aby zachować ich wyjątkowy smak i aromat na dłużej warto przygotować np. pyszną konfiturę pomarańczową. Ta aromatyczna konfitura, o lekko gorzkawym smaku będzie idealnym dodatkiem do naleśników, placuszków oraz pieczywa, a dodana do herbaty nada jej niepowtarzalny smak i aromat.
Ilość porcji
4 x 210 ml
Czas przygotowania
3 h
Poziom trudności
średni
Składniki
1,5 kg pomarańczy (ok. 7 pomarańczy)
2 średniej wielkości cytryny
400 ml wody
300 g cukru
Sposób przygotowania
- Pomarańcze dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Jeśli posiadasz ekologiczne pomarańcze, niewoskowane i bez pestycydów, to wystarczy jeśli tylko dokładnie je umyjesz.
- Z 3 pomarańczy obierz cienko skórkę, tak aby pozostało na niej jak najmniej białej warstwy (tzw. albedo). Obraną skórkę pokrój w cienkie paski. Następnie wszystkie pomarańcze dokładnie obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę.
- Cytryny również cienko obierz, skórkę pokrój w cienkie paski, a obrane owoce w kostkę.
- Do garnka wrzuć pokrojone pomarańcze, cytryny oraz skórki. Wlej wodę, wsyp ksylitol/cukier, zamieszaj i całość gotuj na średnim ogniu ok. 60 minut bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.
- Zdejmij garnek z palnika i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia konfiturę smaż jeszcze ok. 1 – 1,5 h, do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Gotową, jeszcze gorącą konfiturę przełóż do czystych i suchych słoików, mocno dokręć i połóż słoiki do góry dnem, na około 5 minut. Po tym czasie postaw słoiki w prawidłowej pozycji i poczekaj aż ostygną. Jeśli chcesz mieć pewność, że słoiki bez problemu się zamkną, wlewana konfitura powinna być cały czas gorąca. Przygotowana w ten sposób konfitura nie wymaga już pasteryzacji.