Strona główna » Przetwory » Konfitura pomarańczowa

Konfitura pomarańczowa

Pomarańcze, grejpfruty i mandarynki najlepiej smakują zimą, kiedy to sezon na nie trwa w najlepsze, a owoce są najsmaczniejsze i najbardziej soczyste. Aby zachować ich wyjątkowy smak i aromat na dłużej warto przygotować np. pyszną konfiturę pomarańczową. Ta aromatyczna konfitura, o lekko gorzkawym smaku będzie idealnym dodatkiem do naleśników, placuszków oraz pieczywa, a dodana do herbaty nada jej niepowtarzalny smak i aromat.

Ilość porcji

4 x 210 ml

Czas przygotowania

3 h

Poziom trudności

średni

Składniki

  • 1,5 kg pomarańczy (ok. 7 pomarańczy)

  • 2 średniej wielkości cytryny

  • 400 ml wody

  • 300 g cukru

Sposób przygotowania

  • Pomarańcze dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. Jeśli posiadasz ekologiczne pomarańcze, niewoskowane i bez pestycydów, to wystarczy jeśli tylko dokładnie je umyjesz.
  • Z 3 pomarańczy obierz cienko skórkę, tak aby pozostało na niej jak najmniej białej warstwy (tzw. albedo). Obraną skórkę pokrój w cienkie paski. Następnie wszystkie pomarańcze dokładnie obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę.
  • Cytryny również cienko obierz, skórkę pokrój w cienkie paski, a obrane owoce w kostkę.
  • Do garnka wrzuć pokrojone pomarańcze, cytryny oraz skórki. Wlej wodę, wsyp ksylitol/cukier, zamieszaj i całość gotuj na średnim ogniu ok. 60 minut bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.
  • Zdejmij garnek z palnika i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, najlepiej na całą noc.
  • Następnego dnia konfiturę smaż jeszcze ok. 1 – 1,5 h, do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Gotową, jeszcze gorącą konfiturę przełóż do czystych i suchych słoików, mocno dokręć i połóż słoiki do góry dnem, na około 5 minut. Po tym czasie postaw słoiki w prawidłowej pozycji i poczekaj aż ostygną. Jeśli chcesz mieć pewność, że słoiki bez problemu się zamkną, wlewana konfitura powinna być cały czas gorąca. Przygotowana w ten sposób konfitura nie wymaga już pasteryzacji.