Strona główna » Przetwory » Dżem z aronii, jabłek i gruszek

Dżem z aronii, jabłek i gruszek

Aronia to owoc o wyjątkowo cierpkim smaku, dlatego też przez wiele osób omijana jest szerokim łukiem, a wystarczy tylko dodać do niej słodkich i lekko kwaśnych owoców, aby zmienić zupełnie jej oblicze. Czarne owoce aronii zaliczane są do kategorii superfood, ponieważ zawierają mnóstwo cennych dla zdrowia składników odżywczych, w tym przeciwutleniacze, witaminę C oraz minerały. Możecie z niej przygotować zarówno dżem, sok oraz nalewkę. Poniżej znajdzie sprawdzony przepis na mój ulubiony dżem z aronii, jabłek i gruszek, wzbogacony aromatycznym cynamonem.

Ilosć porcji

12 słoików (212 ml)

Czas przygotowania

1 h

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 1,5 kg aronii (wcześniej przemrożonej) *

  • 1 kg jabłek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)

  • 0,5 kg gruszek (waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)

  • 250 ml soku jabłkowego lub wody

  • 300 – 350 g cukru lub ksylitolu

  • 1 czubata łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

  • Przed przygotowaniem dżemu wypłukaną i osączoną z nadmiaru wody aronię włóż do zamrażarki na ok 24h, dzięki temu aronia będzie mniej cierpka.
  • Po wyjęciu aronii z zamrażarki przełóż ją do garnka i wlej wodę lub sok jabłkowy. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż aronia zmięknie i zacznie się rozpadać, ok. 30-40 minut.
  • W międzyczasie jabłka i gruszki obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w średniej wielkości kostkę.
  • Kiedy aronia zacznie się rozpadać wrzuć do garnka pokrojone jabłka oraz gruszki, dodaj cukier/ksylitol oraz cynamon i całość gotuj do momentu, aż jabłka i gruszki zmiękną.
  • Kiedy owoce będą już odpowiednio miękkie, zblenduj je lub pozostaw w całości, wtedy kawałki owoców będą bardziej wyczuwalne. Dżem z aronii gotuj na średnim ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Im dłuższy będzie czas gotowania, tym dżem będzie gęściejszy.
  • Gotowy, jeszcze gorący dżem przełóż do czystych i suchych słoików, mocno dokręć i połóż słoiki do góry dnem, na około 5 minut. Po tym czasie postaw słoiki w prawidłowej pozycji i poczekaj aż ostygną. Jeśli chcesz mieć pewność, że słoiki bez problemu się zamkną, wlewana frużelina powinna być cały czas gorąca. Przygotowana w ten sposób frużelina nie wymaga już pasteryzacji.

* WSKAZÓWKI

  • Aronia jest owocem o dość cierpkim, a nawet gorzkawym smaku, dlatego warto włożyć ją do zamrażarki na ok 24h , aby pozbyć się nadmiaru goryczy.
  • Jeśli lubisz kiedy kawałki owoców są wyczuwalne w dżemie wtedy nie musisz blendować owoców, a jedynie gotować je odpowiednio długo, do uzyskania odpowiedniej gęstości.