
Zapiekane gnocchi z pesto bazyliowym, cukinią i pomidorami – aromatyczna uczta prosto z piekarnika. Jeśli lubisz włoskie smaki i proste przepisy, to zapiekane gnocchi z pesto bazyliowym, cukinią i pomidorami skradną Twoje serce! Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, otulone kremowym pesto i soczystymi warzywami – to danie, które wymaga minimalnego wysiłku, a smakuje jak z włoskiej trattorii. Wystarczy kilka składników i jedno naczynie żaroodporne, aby przygotować szybki i sycący obiad dla całej rodziny.
Ilość porcji
2-3
Czas przygotowania
45 minut
Poziom trudności
łatwy
Składniki
500 g gniocchi
250 g pomidorków koktajlowych
1 średnia czerwona cebula
1 mała cukinia (ok. 120 g)
2 duże łyżki pesto bazyliowego (ok. 40 g)
1 ząbek czosnku
parmezan
sól i pieprz

Sposób przygotowania
- Gnocchi ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Nagrzej piekarnik do 200°C (góra-dół)
- Cukinię pokrój w półplasterki lub ćwiartki, czerwoną cebulę w średniej wielkości kostkę, a pomidorki na połówki. Czosnek drobno posiekaj.
- Do pokrojonych warzyw dodaj ugotowane wcześniej gniocchi, wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut i piecz, aż gnocchi będą lekko przyrumienione, a warzywa lekko zmiękną.
- Wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj pesto bazyliowe, dopraw solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Gotowe danie posyp startym parmezanem.
