Strona główna » Gniocchi z pesto, cukinią i pomidorami

Gniocchi z pesto, cukinią i pomidorami

Zapiekane gnocchi z pesto bazyliowym, cukinią i pomidorami – aromatyczna uczta prosto z piekarnika. Jeśli lubisz włoskie smaki i proste przepisy, to zapiekane gnocchi z pesto bazyliowym, cukinią i pomidorami skradną Twoje serce! Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, otulone kremowym pesto i soczystymi warzywami – to danie, które wymaga minimalnego wysiłku, a smakuje jak z włoskiej trattorii. Wystarczy kilka składników i jedno naczynie żaroodporne, aby przygotować szybki i sycący obiad dla całej rodziny.

Ilość porcji

2-3

Czas przygotowania

45 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 500 g gniocchi

  • 250 g pomidorków koktajlowych

  • 1 średnia czerwona cebula

  • 1 mała cukinia (ok. 120 g)

  • 2 duże łyżki pesto bazyliowego (ok. 40 g)

  • 1 ząbek czosnku

  • parmezan

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • Gnocchi ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Nagrzej piekarnik do 200°C (góra-dół)
  • Cukinię pokrój w półplasterki lub ćwiartki, czerwoną cebulę w średniej wielkości kostkę, a pomidorki na połówki. Czosnek drobno posiekaj.
  • Do pokrojonych warzyw dodaj ugotowane wcześniej gniocchi, wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut i piecz, aż gnocchi będą lekko przyrumienione, a warzywa lekko zmiękną.
  • Wyjmij naczynie z piekarnika, dodaj pesto bazyliowe, dopraw solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Gotowe danie posyp startym parmezanem.