Słyszycie smalec i myślicie smaczne, ale tłuste i kaloryczne smarowidło. Nic bardziej mylnego, bo okazuje się, że można również przygotować jego znacznie odchudzoną wersję, a równie smaczną. Dzisiaj mam dla Was ekspresowy przepis na pyszny i zdrowy smalec, bo w wersji wegetariańskiej, przygotowany na bazie białej fasoli, podsmażonej cebulki oraz lekko kwaśnego jabłka. Tylko trzy składniki, niewiele wysiłku, a pyszna pasta kanapkowa gotowa w kilka chwil. Pasta z białej fasoli smakuje wybornie z kromką świeżego pieczywa oraz ogórkiem kiszonym domowej roboty. Ta roślinna wersja smalcu jest przede wszystkim dużo mniej kaloryczna i zdrowsza od jego tradycyjnego odpowiednika. Gwarantuje Wam, że nawet najwięksi fani mięsa będą zachwyceni smakiem smalcu z fasoli.
pojemnik 0,40 l
20 minut
łatwy
Składniki
1 puszka białej fasoli 400 g ( po odsączeniu ok. 250 g)
1 czerwona cebula (ok. 80 g)
1 jabłko (ok. 140 g)
0,5 łyżeczki sosu sojowego
0,5 łyżeczki majeranku
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka oliwy lub oleju
sól i pieprz do smaku
do podania: ogórek kiszony, cebula prażona
Sposób przygotowania
- Fasole odsącz z zalewy.
- Cebulę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę.
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i podsmażaj ok 5 minut, aż cebula lekko się zeszkli.
- Następnie dodaj czosnek, majeranek oraz starte jabłko i smaż jeszcze ok. 4-5 minut, do momentu kiedy jabłko zmięknie, a cebula lekko się przyrumieni.
- Odsączoną fasolę rozgnieć dobrze widelcem lub tylko lekko zblenduj, tak aby drobne kawałki fasoli były wyczuwalne podczas jedzenia.
- Do rozdrobnionej fasoli dodaj podsmażoną z jabłkiem cebulę, odrobinę startej gałki muszkatołowej, wlej sos sojowy, wszystko razem dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Tak przygotowaną pastę z fasoli przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce nawet kilka dni.
- Smalec z fasoli wyśmienicie smakuje z kromką świeżego pieczywa, ogórkiem kiszonym i chrupiącą prażoną cebulą.