Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Smalec z fasoli

Smalec z fasoli

Słyszycie smalec i myślicie smaczne, ale tłuste i kaloryczne smarowidło. Nic bardziej mylnego, bo okazuje się, że można również przygotować jego znacznie odchudzoną wersję, a równie smaczną. Dzisiaj mam dla Was ekspresowy przepis na pyszny i zdrowy smalec, bo w wersji wegetariańskiej, przygotowany na bazie białej fasoli, podsmażonej cebulki oraz lekko kwaśnego jabłka. Tylko trzy składniki, niewiele wysiłku, a pyszna pasta kanapkowa gotowa w kilka chwil. Pasta z białej fasoli smakuje wybornie z kromką świeżego pieczywa oraz ogórkiem kiszonym domowej roboty. Ta roślinna wersja smalcu jest przede wszystkim dużo mniej kaloryczna i zdrowsza od jego tradycyjnego odpowiednika. Gwarantuje Wam, że nawet najwięksi fani mięsa będą zachwyceni smakiem smalcu z fasoli.

Ilość porcji

pojemnik 0,40 l

Czas przygotowania

20 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli 400 g ( po odsączeniu ok. 250 g)

  • 1 czerwona cebula (ok. 80 g)

  • 1 jabłko (ok. 140 g)

  • 0,5 łyżeczki sosu sojowego

  • 0,5 łyżeczki majeranku

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 1 łyżka oliwy lub oleju

  • sól i pieprz do smaku

  • do podania: ogórek kiszony, cebula prażona

Sposób przygotowania

  • Fasole odsącz z zalewy.
  • Cebulę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę.
  • Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i podsmażaj ok 5 minut, aż cebula lekko się zeszkli.
  • Następnie dodaj czosnek, majeranek oraz starte jabłko i smaż jeszcze ok. 4-5 minut, do momentu kiedy jabłko zmięknie, a cebula lekko się przyrumieni.
  • Odsączoną fasolę rozgnieć dobrze widelcem lub tylko lekko zblenduj, tak aby drobne kawałki fasoli były wyczuwalne podczas jedzenia.
  • Do rozdrobnionej fasoli dodaj podsmażoną z jabłkiem cebulę, odrobinę startej gałki muszkatołowej, wlej sos sojowy, wszystko razem dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Tak przygotowaną pastę z fasoli przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce nawet kilka dni.
  • Smalec z fasoli wyśmienicie smakuje z kromką świeżego pieczywa, ogórkiem kiszonym i chrupiącą prażoną cebulą.