
Aromatyczne liście bazylii, lekko pikantny parmezan, chrupiące orzechy, a do tego czosnek i dobrej jakości oliwa, czyli składniki z których nie może powstać nic innego, jak tylko pyszne i wyraziste w smaku pesto bazyliowe. Pesto to idealna baza do wielu dań, a w szczególności makaronu, z którym komponuje się idealnie. Klasyczne zielone pesto przygotowuje się z dodatkiem orzechów piniowych i wszystkie składniki uciera w moździerzu. Ja jednak trochę poimprowizowałam i orzechy piniowe zastąpiłam orzechami nerkowca, a całość rozdrobniłam w malakserze. Pesto bazyliowe w zmodyfikowanej wersji wyszło równie pyszne i aromatyczne, a jego przygotowanie okazało się mniej czasochłonne.
120 g
10 minut
łatwy
Składniki
1 duża garść bazylii (ok. 40 g)
20 g parmezanu
40 g orzechów nerkowca
1 mały ząbek czosnku
30 ml oliwy
sól

Sposób przygotowania
- Do pojemnika blendera/malaksera wrzuć gałązki bazylii, dodaj obrany czosnek, starty parmezan, orzechy nerkowca oraz oliwę i całość blenduj do momentu uzyskania odpowiedniej dla Ciebie gładkości pesto. Ja osobiście lubię kiedy pesto nie jest idealnie gładkie i ma wyczuwalne drobinki orzechów.
- Gotowe pesto bazyliowe przełóż do słoika i przechowuj w lodówce nawet do kilku dni.
* WSKAZÓWKI
- Pesto z bazylii świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronów, ale możesz nim również posmarować pieczywo, tortille lub podać z pokrojonymi w słupki warzywami.
