Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Pesto bazyliowe z orzechami nerkowca

Pesto bazyliowe z orzechami nerkowca

Aromatyczne liście bazylii, lekko pikantny parmezan, chrupiące orzechy, a do tego czosnek i dobrej jakości oliwa, czyli składniki z których nie może powstać nic innego, jak tylko pyszne i wyraziste w smaku pesto bazyliowe. Pesto to idealna baza do wielu dań, a w szczególności makaronu, z którym komponuje się idealnie. Klasyczne zielone pesto przygotowuje się z dodatkiem orzechów piniowych i wszystkie składniki uciera w moździerzu. Ja jednak trochę poimprowizowałam i orzechy piniowe zastąpiłam orzechami nerkowca, a całość rozdrobniłam w malakserze. Pesto bazyliowe w zmodyfikowanej wersji wyszło równie pyszne i aromatyczne, a jego przygotowanie okazało się mniej czasochłonne.

Ilość porcji

120 g

Czas przygotowania

10 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 1 duża garść bazylii (ok. 40 g)

  • 20 g parmezanu

  • 40 g orzechów nerkowca

  • 1 mały ząbek czosnku

  • 30 ml oliwy

  • sól

Sposób przygotowania

  • Do pojemnika blendera/malaksera wrzuć gałązki bazylii, dodaj obrany czosnek, starty parmezan, orzechy nerkowca oraz oliwę i całość blenduj do momentu uzyskania odpowiedniej dla Ciebie gładkości pesto. Ja osobiście lubię kiedy pesto nie jest idealnie gładkie i ma wyczuwalne drobinki orzechów.
  • Gotowe pesto bazyliowe przełóż do słoika i przechowuj w lodówce nawet do kilku dni.

* WSKAZÓWKI

  • Pesto z bazylii świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronów, ale możesz nim również posmarować pieczywo, tortille lub podać z pokrojonymi w słupki warzywami.