Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Pasty kanapkowe, to świetny pomysł, aby odmienić nudne kanapki i przy okazji zjeść coś pysznego i wartościowego. Są nie tylko zdrowe, ale również proste i szybkie w przygotowaniu. Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów będzie też doskonałym dodatkiem do dań dla dzieci. Wystarczy posmarować nią pieczywo lub dodać do makaronu i pożywny posiłek dla malucha gotowy. Pasta na bazie ciecierzycy jest idealna na kanapki, do tortilli oraz makaronu. Humus z suszonymi pomidorami, to również świetny pomysł na dip do chrupiących warzyw pokrojonych w słupki.

Ilość porcji

400 g

Czas przygotowania

10 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 300 g ciecierzycy w zalewie

  • 100 g suszonych pomidorów w oleju

  • 1 mały ząbek czosnku

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • Ciecierzycę odsącz z zalewy.
  • Pomidory suszone pokrój na mniejsze kawalki.
  • Natkę pietruszki oraz czosnek posiekaj.
  • Do pojemnika blendera lub innego wyższego naczynia wrzuć odsączoną ciecierzycę, dodaj suszone pomidory, natkę pietruszki, czosnek oraz olej z suszonych pomidorów, wszystko razem zblenduj na gładką masę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  • Pasta z ciecierzycy, to idealny dodatek zarówno do pieczywa, tortilli, jak i makaronu.

* WSKAZÓWKI

  • Humus z suszonymi pomidorami możesz przechowywać w lodówce nawet do 3-4 dni. Najlepiej przełożyć go do szklanego naczynia.