Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Domowa nutella

Domowa nutella

Nie ma chyba osoby, która nie znałaby kultowego i pysznego kremu orzechowo-czekoladowego, który bez problemu znajdziecie chyba w każdym sklepie za rogiem. Na pewno nie jednokrotnie wyjadanego łyżeczką bezpośrednio ze słoika. Przyznaję się bez bicia, że sama robiłam to wielokrotnie dopóki wiele lat temu nie zmieniłam swojego stylu odżywiania i zaczęłam uważnie analizować składy produktów, które ja i moja rodzina konsumujemy na co dzień. Przyglądając się bliżej składowi popularnego kremu, stwierdziłam, że najwyższa pora spróbować przygotować jej zdrowszą wersję. W ten właśnie sposób, metodą prób i błędów powstał przepis na mega prostą, dużo zdrowszą i równie pyszną domową nutellę. W porównaniu do oryginalnej wersji domowa nutella nie zawiera oleju palmowego i ogromnych ilości cukru, a do jej przygotowania potrzebujecie dosłownie trzech składników. Podstawą tego pysznego kremu orzechowo-czekoladowego są orzechy laskowe oraz kakao, a swoją słodycz zawdzięcza jedynie daktylom. Gwarantuje, że smak domowej nutelli pokochają zarówno dzieci jak i dorośli.

Ilość porcji

słoik 250 ml

Czas przygotowania

20 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 100 g wyłuskanych orzechów laskowych

  • 15 g kakao

  • 30 g suszonych daktyli

  • 70 ml mleka *

  • miód do smaku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • W pierwszej kolejności obierz orzechy z łupinek, a następnie podpiecz je w piekarniku, aby usunąć brązowe skórki, które mogłyby nadać nutelli gorzkawy posmak. W tym celu rozłóż wyłuskane orzechy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i piecz 10 -15 minut.
  • W czasie kiedy orzechy się podpiekają przełóż daktyle do małej miseczki i zalej je gorącą wodą na około 10-15 minut, aby namokły i zmiękły.
  • Podprażone orzechy laskowe wyjmij z piekarnika, poczekaj aż ostygną, a następnie usuń z nich skórki. Możesz obrać każdego orzecha oddzielnie lub też szybszym sposobem, przełóż orzechy do kuchennej ściereczki i pocierając je o siebie usuń zbędne skórki.
  • Orzechy przełóż do blendera, dodaj namoczone daktyle (nie musisz ich odsączać), kakao i blendując stopniowo zacznij dolewać mleko. Ilość mleka zależy od tego jaką konsytencję kremu chcesz uzyskać. Jeśli chcesz, aby Twoja nutella miała rzadszą konsystencję dodaj więcej mleka.
  • Tak przygotowaną nutellę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce do kilku dni. Możesz również dodatkowo wzbogacić jej smak dodając swoje ulubione dodatki np. wiórki kokosowe.

* WSKAZÓWKI

  • Zamiast mleka możesz dodać napój roślinny lub wodę.
  • Jeśli chcesz, aby krem był bardziej słodki możesz dodać więcej daktyli lub dosłodzić go np. miodem.
  • Nutellę możesz dowolnie modyfikować dodając do niej np. czekoladę, czy też wiórki kokosowe.
  • Domowa nutella świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, placuszków, a nawet przekładania wafli.