Sos kurkowy

Kurki to grzyby, które są nie tylko pyszne ale i zdrowe. Jako jedne z nielicznych zawierają wiele składników mineralnych oraz witamin, m.in. wapń, magnez, żelazo oraz znaczne ilości witamin z grupy B. Sezon na kurki trwa zwykle od czerwca do października. Najlepiej smakują jednak późnym latem i bardzo często wykorzystuję je do przygotowania pysznego sosu kurkowego, na który przepis znajdziecie poniżej. Lekko pieprzny smak kurek w połączeniu ze słodką śmietaną to kombinacja wprost idealna. Delikatny i kremowy sos kurkowy rewelacyjnie smakuje z makaronem, kopytkami oraz jako dodatek do różnego rodzaju mięs. Możecie go przygotować zarówno ze świeżych jak i mrożonych grzybów. W związku z tym, że kurki po zamrożeniu nie tracą swoich wartości oraz smaku, warto więc zrobić większe ich zapasy w sezonie grzybowym, aby móc cieszyć się ich smakiem również zimą.

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 200 g świeżych kurek

  • 1 cebula (ok. 80g)

  • 1 ząbek czosnku

  • 40 g masła

  • 1 łyżka oliwy

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 30 ml białego wina wytrawnego (opcjonalnie)

  • 100 ml śmietany kremówki 30%

  • 2-3 gałązki tymianku cytrynowego (opcjonalnie)

  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Kurki dokładnie umyj i osusz. Szybki sposób na oczyszczenie kurek znajdziesz tutaj: Jak oczyścić kurki? .
  • Większe grzyby podziel na mniejsze części, a małe pozostaw w całości.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej masło oraz oliwę. Kiedy masło się rozpuści dodaj pokrojoną cebulę i smaż przez chwilę, aż delikatnie zmięknie. Dorzuć czosnek i zmaż jeszcze ok. 1 minuty.
  • Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaj kurki i smaż 4-5 minut. Następnie wlej wino (jeśli go używasz), wymieszaj i gotuj 1-2 minuty.
  • W kolejnym kroku wlej śmietanę, dodaj posiekaną natkę pietruszki i ewentualnie tymianek cytrynowy. Całość gotuj jeszcze przez chwilę, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie miał pożądaną konsytencję.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.

* WSKAZÓWKI

  • Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty oprósz go 1-2 łyżeczkami mąki, wymieszaj i zagotuj.
  • Sos kurkowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do ulubionego makaronu, kopytek, placków ziemniaczanych oraz różnego rodzaju mięs.
  • Sos kurkowy możesz przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych grzybów.