
O tym, że makarony kocham miłością absolutną wspominać już pewnie nie muszę. Uwielbiam wszystkie ich rodzaje i kształty, jasne i razowe, zarówno na słodko, jak i na słono. Wiadomo jednak, że makarony kochają towarzystwo dodatków, a w szczególności różnego rodzaju sosów. Dzisiaj mam dla Was prosty przepis na jeden z moich ulubionych, a jest nim sos warzywny. Pełen świeżych i soczystych warzyw, wzbogacony dodatkiem aromatycznych ziół oraz pomidorów. Świetnie smakuje, zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem mięsa mielonego.
Sos warzywny będzie również świetnym sposobem na “przemycenie” warzyw w diecie dzieci, zwłaszcza jeśli zbytnio za nimi nie przepadają. Najfajniejsze w tym przepisie na sos warzywny jest jednak to, że możecie go dowolnie modyfikować, dodając swoje ulubione warzywa i zioła. Prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego zdrowy i pożywny. Bez problemu możecie przygotować większą ilość, podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Będzie to świetne rozwiązanie, jeśli nie macie czasu na “stanie przy garach”, a chcecie zjeść coś wartościowego.
4-5 porcji
40 minut
łatwy
Składniki
800 g pomidorów *
1 cukinia (ok. 180 g)
2 duże ząbki czosnku
3 – 4 łodygi selera naciowego
2 marchewki (ok. 100 g)
150 g mięsa mielonego (opcjonalnie) *
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 czubata łyżeczka suszonego oregano
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
0,5 łyżeczki suszonej bazylii
oliwa lub olej
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
- Warzywa umyj, osusz i odetnij zbędne końcówki.
- Marchewkę oraz cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Selera naciowego pokrój w cienkie plasterki.
- Pomidory pokrój w średniej wielkości kostkę. Możesz je wcześniej obrać ze skórki, jeśli za nią nie przepadasz. W tym celu wystarczy naciąć pomidory delikatnie u góry, na krzyż, przełożyć do miski, zalać wrzącą wodą i pozostawić na ok 5-10 sekund. Następnie należy pomidory wyjąć z miski, przepłukać zimną wodą i obrać.
- Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekany czosnek oraz przyprawy: tymianek, oregano oraz bazylię, podsmaż delikatnie, a następnie dodaj mięso mielone i podsmażaj jeszcze ok. 2-3 minuty.
- Do podsmażonego z przyprawami mięsa dodaj pozostałe warzywa: startą marchewkę oraz cukinię, pokrojonego selera naciowego i pomidory. Wszystko razem wymieszaj i gotuj ok. 15-20 minut, do momentu, aż nadmiar płynu odparuje i sos delikatnie zgęstnieje (gotuj do momentu uzyskania odpowiedniej dla Ciebie konsystencji). W trakcie gotowani dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Tak przygotowany sos będzie doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju makaronów oraz ryżu.
* WSKAZÓWKI
- Do przygotowania sosu możesz wykorzystać dowolną odmianę pomidorów, najlepiej jednak sprawdzą się odmiany bardziej mięsiste, z małą ilością nasion i soku. U mnie są to najczęściej pomidory malinowe lub Lima . Zimą, kiedy dostęp do aromatycznych pomidorów jest ograniczony, możesz wykorzystać pomidory w puszcze lub passatę pomidorową.
- Sos warzywny możesz również bez problemu zamrozić. Najczęściej przygotowuję większą porcję, przekładam do małych plastikowych pojemników i mrożę. Zamrożony sos wyjmuję z zamrażarki kilka godzin wcześniej, aby powoli się rozmroził lub też na szybko rozmrażam go przy pomocy kuchenki mikrofalowej. Po odmrożeniu sos warzywny smakuje równie dobrze, jak zaraz po ugotowaniu.
- Do przygotowania sosu warto również dodać świeże zioła. Doskonale sprawdzi się tu świeży tymianek, oregano czy bazylia.

