Strona główna » Orkiszowe gofry bananowe

Orkiszowe gofry bananowe

Orkiszowe gofry bananowe to pyszny posiłek pełen energii. W poszukiwaniu idealnego śniadania, które jest zarówno zdrowe, jak i niezwykle smaczne, gofry bananowe to strzał w dziesiątkę. Dzięki połączeniu mąki orkiszowej z dobroczynnymi bananami, te gofry stanowią źródło błonnika, minerałów i witamin, zapewniając długotrwałe uczucie sytości i dużo energii. Są idealne nie tylko na weekendowe śniadanie, ale również jako pożywny posiłek przed aktywnym dniem. Bogate w wartości odżywcze i pełne smaku, stanowią doskonały wybór dla całej rodziny. Świetnie sprawdzą się również jako przekąska dla dzieci, którą można wrzucić do szkolnej śniadaniówki lub zabrać na piknik.

Ilość porcji

6 sztuk

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 1 duży banan (ok. 120 g po obraniu)

  • 2 duże jajka

  • 150 ml mleka

  • 180 g mąki orkiszowej (typ 650)

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 10 g masła

Sposób przygotowania

  • W małym garnku rozpuść masło.
  • Do miski wbij jajka, dodaj banany i zblenduj na puszystą masę.
  • Do ubitej masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, wlej roztopione masło i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  • Nałóż odpowiednią ilość ciasta na gofrownicę i piecz do uzyskania złotego koloru i chrupkości. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy. W przypadku gofrownicy o mocy 1400 W wystraczą dosłownie 3 – 4 minuty.
  • Gofry podawaj z ulubionymi owocami, jogurtem naturalnym lub domową konfiturą.

* WSKAZÓWKI

  • Czas pieczenia gofrów zależy od mocy gofrownicy. Im wyższa moc, tym czas pieczenia jest krótszy, a gofry wychodzą bardziej chrupiące. U mnie moc gofrownicy to 1400 W.
  • Bardzo ważne, aby przed wlaniem ciasta do gofrownicy bardzo dobrze ją nagrzać.
  • Po pewnym czasie gofry mogą stracić już swoją początkową chrupkość, ale wystarczy dosłownie na chwilę włożyć je do nagrzanej gofrownicy i ponownie staną się chrupiące.
  • Ciasto na gofry możesz przygotować kilka godzin wcześniej i trzymać w lodówce.