
Gofry orkiszowo – bananowe to pyszny posiłek pełen energii. W poszukiwaniu idealnego śniadania, które jest zarówno zdrowe, jak i niezwykle smaczne, gofry bananowe to strzał w dziesiątkę. Dzięki połączeniu mąki orkiszowej z dobroczynnymi bananami, te gofry stanowią źródło błonnika, minerałów i witamin, zapewniając długotrwałe uczucie sytości i dużo energii. Są idealne nie tylko na weekendowe śniadanie, ale również jako pożywny posiłek przed aktywnym dniem. Bogate w wartości odżywcze i pełne smaku, stanowią doskonały wybór dla całej rodziny. Świetnie sprawdzą się również jako przekąska dla dzieci, którą można wrzucić do szkolnej śniadaniówki lub zabrać na piknik.
6 sztuk
30 minut
łatwy
Składniki
1 duży banan (ok. 120 g po obraniu)
2 duże jajka
150 ml mleka
180 g mąki orkiszowej (typ 650)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
10 g masła

Sposób przygotowania
- W małym garnku rozpuść masło.
- Do miski wbij jajka, dodaj banany i zblenduj na puszystą masę.
- Do ubitej masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, wlej roztopione masło i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
- Nałóż odpowiednią ilość ciasta na gofrownicę i piecz do uzyskania złotego koloru i chrupkości. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy. W przypadku gofrownicy o mocy 1400 W wystarczą dosłownie 3 – 4 minuty.
- Gofry podawaj z ulubionymi owocami, jogurtem naturalnym lub domową konfiturą.
* WSKAZÓWKI
- Czas pieczenia gofrów zależy od mocy gofrownicy. Im wyższa moc, tym czas pieczenia jest krótszy, a gofry wychodzą bardziej chrupiące. U mnie moc gofrownicy to 1400 W.
- Bardzo ważne, aby przed wlaniem ciasta do gofrownicy bardzo dobrze ją nagrzać.
- Po pewnym czasie gofry mogą stracić już swoją początkową chrupkość, ale wystarczy dosłownie na chwilę włożyć je do nagrzanej gofrownicy i ponownie staną się chrupiące.
- Ciasto na gofry możesz przygotować kilka godzin wcześniej i trzymać w lodówce.