Strona główna » Obiady i inne potrawy » Szarpany kurczak w sosie pomidorowym

Szarpany kurczak w sosie pomidorowym

Jesteśmy coraz bardziej zabiegani, mamy coraz mniej czasu i najczęściej oszczędzamy go właśnie na gotowaniu. Jemy w pośpiechu, często sięgając po tzw. gotowce. W takiej sytuacji przychodzi popularny ostatnio trend “meal prep”, skrót od angielskiego “meal preparation”, to nic innego jak planowanie i przygotowywanie bazy do posiłków na kolejne dni. Jednym z takich pomocnych przepisów jest przepis na szarpanego kurczaka w sosie pomidorowym. Miękki i soczysty, z pewnością zachwyci Wasze kubki smakowe. Możecie przygotować większą porcję i spokojnie wykorzystać go w kolejnych dniach do przygotowania wielu różnych dań. Szarpany kurczak będzie doskonale pasował do pieczonych warzyw z tymiankiem, jak i chrupiącej surówki z czerwonej kapusty. Możecie go też użyć jako dodatek do chlebków pita, naleśników, czy tortilli.

Dania tego typu dają nam możliwość urozmaicenia naszych posiłków, zachęcają do improwizowania, ale przede wszystkim pozwalają zaoszczędzić czas spędzony w kuchni. Uwielbiam gotować, mieszać, kombinować i tworzyć coś z niczego, ale zależy mi też na tym, żeby spędzać w kuchni jak najmniej czasu, jednocześnie mogąc cieszyć się smacznym, zdrowym i pożywnym posiłkiem. Takich szybkich przepisów na blogu zapewne pojawi się jeszcze wiele, a póki co zapraszam do improwizowania 🙂

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

10 minut + 60 minut gotowanie

Poziom trudności

średni

Składniki

  • 500 g filetu z piersi kurczaka *

  • 250 ml passaty pomidorowej

  • 1 średniej wielkości czerwona cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 1 łyżeczka przyprawy do chili con carne

  • 1 łyżeczka przyprawy do dań kuchni meksykańskiej

  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  • Filet z piersi kurczaka przekrój w poprzek na trzy części.
  • Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę oraz czosnek. Podsmażaj chwilę, ciągle mieszając, aby czosnek i cebula się nie przypaliły. Powinny się tylko delikatnie zeszklić.
  • Do podsmażonej cebuli z czosnkiem wlej passatę pomidorową, dodaj sos sojowy oraz przyprawy: wędzoną paprykę, przyprawę do chili con carne i przyprawę do dań kuchni meksykańskiej.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie do powstałego sosu włóż kawałki filetu z kurczaka i dopraw solą do smaku, jeśli będzie taka potrzeba. Sos pomidorowy powinien pokryć kawałki kurczaka.
  • Garnek przykryj pokrywką i całość gotuj na wolnym ogniu ok. 60 minut. W tym czasie kurczak powinien dobrze zmięknąć.
  • Gotowe mięso z kurczaka porozrywaj delikatnie przy pomocy dwóch widelców.
  • Szarpanego kurczaka możesz podawać np. z pieczonymi warzywami z tymiankiem.

* WSKAZÓWKI

  • Do szarpanego kurczaka idealnym dodatkiem będzie np. surówka z kapusty pekińskiej, czy też ryż.
  • Mięso z kurczaka możesz zastąpić mięsem z indyka.
  • Będzie on również doskonałym składnikiem nadzienia tortilli, naleśników, czy też chlebków pita.
  • Możesz przygotować większą porcję kurczaka i przechowywać go w lodówce nawet kilka dni.