Strona główna » Bagietka na zakwasie

Bagietka na zakwasie

Chrupiąca na zewnątrz skórka i miękkie, porowate wnętrze, to esencja tego, co w pieczywie najlepsze. Dziś zapraszam Cię do odkrycia tajników wypiekania idealnej bagietki na zakwasie w zaciszu własnej kuchni. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym piekarzem, czy dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z pieczeniem, z tym przepisem upieczesz pyszną i zdrową bagietkę bez najmniejszych problemów. Domowe pieczywo to nie tylko smak, który nie ma sobie równych, ale także niezwykła satysfakcja płynąca z samodzielnego wypieku. Pieczenie bagietki na zakwasie to prawdziwa sztuka, która mimo iż wymaga czasu i cierpliwości, to gwarantuję, że efekt końcowy – aromatyczne, chrupiące pieczywo – jest tego warte.

Ilość porcji

2 bagietki x 30 cm

Czas przygotowania

24 h

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • Etap I – zaczyn
  • 150 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)

  • 60 g aktywnego zakwasu pszennego lub żytniego (ok. 2 czubate łyżki)

  • 180 ml letniej wody

  • Etap II – ciasto właściwe
  • 300 g mąki pszennej chlebowej

  • 60 g masła

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  • Etap I – zaczyn
  • Do pojemnika z zamknięciem wsyp część mąki (150 g), dodaj zakwas oraz wodę.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj, zamknij pojemnik i wstaw do lodówki na ok. 8 – 12 h.
  • Etap II – ciasto właściwe
  • Po upływie wymaganego czasu wyjmij z lodówki przygotowany wcześniej zakwas i zgodnie z instrukcją poniżej przygotuj ciasto na bagietki.
  • Do miski wsyp pozostałą część mąki (300 g), dodaj wyjęty z lodówki zaczyn, jajko, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego z odpowiednią końcówką) do momentu uzyskania miękkiej i elastycznej konsystencji.
  • Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką (ciasto może się trochę lepić), delikatnie je zagnieć, a następnie podziel na dwie części, uformuj podłużne bagietki o średnicy ok. 30 cm. Bagietki umieść na dobrze posypanej mąką ściereczce lub w specjalnej formie do bagietek.
  • Etap III – wyrastanie i pieczenie
  • Bagietki delikatnie oprósz mąką, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i pozostaw na blacie do wyrastania na ok. 8 – 12 h.
  • Podrośnięte bagietki natnij po skosie w kilku miejscach bardzo ostrym nożem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół) i piecz ok. 25 minut do lekkiego przyrumienienia.