
Chrupiąca na zewnątrz skórka i miękkie, porowate wnętrze, to esencja tego, co w pieczywie najlepsze. Dziś zapraszam Cię do odkrycia tajników wypiekania idealnej bagietki na zakwasie w zaciszu własnej kuchni. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym piekarzem, czy dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z pieczeniem, z tym przepisem upieczesz pyszną i zdrową bagietkę bez najmniejszych problemów. Domowe pieczywo to nie tylko smak, który nie ma sobie równych, ale także niezwykła satysfakcja płynąca z samodzielnego wypieku. Pieczenie bagietki na zakwasie to prawdziwa sztuka, która mimo iż wymaga czasu i cierpliwości, to gwarantuję, że efekt końcowy – aromatyczne, chrupiące pieczywo – jest tego warte.
2 bagietki x 30 cm
24 h
łatwy
Składniki
- Etap I – zaczyn
150 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
60 g aktywnego zakwasu pszennego lub żytniego (ok. 2 czubate łyżki)
180 ml letniej wody
- Etap II – ciasto właściwe
300 g mąki pszennej chlebowej
60 g masła
1 łyżeczka soli
1 jajko

Sposób przygotowania
- Etap I – zaczyn
- Do pojemnika z zamknięciem wsyp część mąki (150 g), dodaj zakwas oraz wodę.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, zamknij pojemnik i wstaw do lodówki na ok. 8 – 12 h.
- Etap II – ciasto właściwe
- Po upływie wymaganego czasu wyjmij z lodówki przygotowany wcześniej zakwas i zgodnie z instrukcją poniżej przygotuj ciasto na bagietki.
- Do miski wsyp pozostałą część mąki (300 g), dodaj wyjęty z lodówki zaczyn, jajko, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego z odpowiednią końcówką) do momentu uzyskania miękkiej i elastycznej konsystencji.
- Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką (ciasto może się trochę lepić), delikatnie je zagnieć, a następnie podziel na dwie części, uformuj podłużne bagietki o średnicy ok. 30 cm. Bagietki umieść na dobrze posypanej mąką ściereczce lub w specjalnej formie do bagietek.
- Etap III – wyrastanie i pieczenie
- Bagietki delikatnie oprósz mąką, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i pozostaw na blacie do wyrastania na ok. 8 – 12 h.
- Podrośnięte bagietki natnij po skosie w kilku miejscach bardzo ostrym nożem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół) i piecz ok. 25 minut do lekkiego przyrumienienia.
