Strona główna » Placuszki ze skyrem i borówką amerykańską

Placuszki ze skyrem i borówką amerykańską

Placuszki ze skyrem i borówką amerykańską to idealna propozycja na pożywne i zdrowe śniadanie, które dostarczy energii na cały dzień. Skyr, czyli tradycyjny islandzki jogurt, jest bogaty w białko, a borówka amerykańska dodaje świeżości i naturalnej słodyczy. Te puszyste placuszki sprawdzą się zarówno na leniwe weekendowe śniadanie, jak i na szybki, energetyczny posiłek w środku tygodnia. Ich przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Ilość porcji

16 sztuk

Czas przygotowania

10 minut + czas smażenia

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 1 opakowanie skyru naturalnego (150 g)

  • 3 jajka

  • 100 g mąki pszennej

  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 0,5 łyżeczki sody

  • 100 g borówki amerykańskiej lub innych owoców

  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  • Do miski przełóż skyr, wbij jajka i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz borówki.
  • Rozgrzej patelnie, posmaruj cienką warstwą oleju kokosowego/oliwy lub masła klarowanego i za pomocą łyżki wykładaj ciasto (1 łyżka = 1 placuszek). Placuszki smaż z każdej strony do lekkiego zrumienienia.
  • Placuszki z borówką amerykańską podawaj z ulubionymi owocami, masłem orzechowym lub jogurtem. Możesz je również polać miodem lub syropem klonowym.