Strona główna » Bagietka z burratą i pieczonymi pomidorami

Bagietka z burratą i pieczonymi pomidorami

Chrupiąca bagietka, delikatnie kremowa burrata, a do tego pachnące czosnkiem i przyprawami aromatyczne pomidorki, to połączenie, które zawsze się sprawdza i gwarantuje pyszne danie. Doskonały pomysł na szybki i pożywny obiad, lunch lub kolację. Bagietka z burratą i pomidorami świetnie sprawdzi się rówienż jako przekąska na imprezę, kiedy chcesz podać swoim gościom coś ciepłego, a nie chcesz spędzić w kuchni całego dnia.

Ilość porcji

3-4

Czas przygotowania

30 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • bagietka *

  • 200 g pomidorków koktajlowych

  • 1 burrata

  • 2 ząbki czosnku

  • oliwa

  • kilka listków świeżej bazylii

  • szczypta suszonego oregano

  • szczypta suszonej bazylii

  • szczypta ziół prowansalskich

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
  • Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki, przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj posiekany w plasterki czosnek, suszone oregano, bazylię, sól i pieprz. Całość skrop oliwą, dokładnie wymieszaj i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.
  • W międzyczasie bagietkę podziel na mniejsze kawałki, a następnie każdy z nich przekrój na pół i posmaruj oliwą. Tak przygotowane kawałki bagietki podpiekaj na rozgrzanej patelni (tylko stronę posmarowaną oliwą), aż delikatnie się przyrumienią.
  • Upieczone pomidory wyjmij z piekarnika i delikatnie rozgnieć widelcem.
  • Na podpieczonej bagietce rozsmaruj kremową burratę i rozłóż upieczone pomidorki. Całość posyp posiekaną wcześniej bazylią.

* WSKAZÓWKI

  • bagietkę możesz zastąpić dowolnym pieczywem.