Chrupiąca bagietka, delikatnie kremowa burrata, a do tego pachnące czosnkiem i przyprawami aromatyczne pomidorki, to połączenie, które zawsze się sprawdza i gwarantuje pyszne danie. Doskonały pomysł na szybki i pożywny obiad, lunch lub kolację. Bagietka z burratą i pomidorami świetnie sprawdzi się rówienż jako przekąska na imprezę, kiedy chcesz podać swoim gościom coś ciepłego, a nie chcesz spędzić w kuchni całego dnia.
Ilość porcji
3-4
Czas przygotowania
30 minut
Poziom trudności
łatwy
Składniki
bagietka *
200 g pomidorków koktajlowych
1 burrata
2 ząbki czosnku
oliwa
kilka listków świeżej bazylii
szczypta suszonego oregano
szczypta suszonej bazylii
szczypta ziół prowansalskich
sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
- Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki, przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj posiekany w plasterki czosnek, suszone oregano, bazylię, sól i pieprz. Całość skrop oliwą, dokładnie wymieszaj i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.
- W międzyczasie bagietkę podziel na mniejsze kawałki, a następnie każdy z nich przekrój na pół i posmaruj oliwą. Tak przygotowane kawałki bagietki podpiekaj na rozgrzanej patelni (tylko stronę posmarowaną oliwą), aż delikatnie się przyrumienią.
- Upieczone pomidory wyjmij z piekarnika i delikatnie rozgnieć widelcem.
- Na podpieczonej bagietce rozsmaruj kremową burratę i rozłóż upieczone pomidorki. Całość posyp posiekaną wcześniej bazylią.
* WSKAZÓWKI
- bagietkę możesz zastąpić dowolnym pieczywem.