Strona główna » Ciasta i ciasteczka » Ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniami

Lato to czas kiedy mamy wprost nieograniczony dostęp do pysznych i świeżych owoców. Truskawki, wiśnie, jagody czy maliny to jedne z najpopularnieszych owoców, które wykorzystujemy do przygotowania pysznych dżemów, soków czy konfitur, ale równie świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast i deserów. Jednym z ulubionych ciast w mojej rodzinie jest ciasto z wiśniami. Puszyste i delikatne w smaku, z lekką nutą wanilii, w połączeniu z lekko kwaśnym smakiem wiśni smakuje po prostu obłędnie. Szybkie ciasto z owocami to idealny pomysł na coś słodkiego do filiżanki aromatycznej kawy, spotkanie rodzinne czy też jako przekąska na piknik.

Jeśli szukacie więc pysznego ciasta z owocami, które zawsze się udaje, jest szybkie w przygotowaniu, a do tego jest wilgotne w środku, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

Po więcej przepisów na pyszne ciasta i ciasteczka zapraszam tutaj: Ciasta i ciasteczka

Ilość porcji

keksówka 30x11x7,5

Czas przygotowania

10 minut + 55 minut pieczenie

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • 300 g mąki pszennej

  • 4 duże jajka

  • 200 g masła

  • 110 g ksylitolu lub cukru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 400 g wiśni

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 160°C (góra-dół).
  • W małym garnku rozpuść masło.
  • Wymieszaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
  • Wiśnie umyj i usuń z nich pestki.
  • Jajka ubij razem z cukrem na puszystą masę.
  • Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, wlej rozpuszczone masło, dodaj ekstrakt waniliowy i całość miksuj jeszcze chwilę, do połączenia składników.
  • Powstałą masę przełóż do keksówki (30x11x7,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu dość blisko siebie rozłóż wydrylowane wiśnie, delikatnie je dociskając, aby prawie całe zanurzyły się w cieście.
  • Keksówkę wstaw do nagrzanego piekarnika i przez pierwsze 20 minut piecz w temperaturze 160°C, a następnie zwiększ temperaturę do 180°C i piecz jeszcze ok. 35 minut, do tzw. “suchego patyczka” *
  • Po upieczeniu ciasto pozostaw jeszcze na 5 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
  • Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
  • Ciasto z wiśniami możesz przed podaniem posypać cukrem pudrem.

* WSKAZÓWKI

  • Metoda “suchego patyczka” – to nic innego jak sposób sprawdzenia czy nasze ciasto równomiernie się już upiekło, czy też wymaga jeszcze chwili, aby się dopiekło. W tym celu najlepiej sprawdzi się bambusowy patyczek do szaszłyków lub specjalny tester do ciasta. Wystarczy wbić patyczek w kilku miejscach w ciasto i sprawdzić, czy po wyciągnięciu patyczek jest całkowicie suchy, czy też pozostają na jego powierzchni resztki wilgotnego ciasta. Jeśli patyczek jest suchy, świadczy to o tym, że nasze ciasto jest upieczone i możemy spokojnie wyjąć je z piekarnika, w przeciwnym razie potrzebuje jeszcze chwili na dopieczenie.