
Chrupiąca bagietka, aromatyczne pieczone warzywa oraz aksamitny humus tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Idealna przekąska zarówno na mały, jak i duży głód. Pyszny i sycący posiłek, który przygotujesz w dosłownie kilka chwil. Bagietkę z pieczonymi warzywami możesz przygotować na lunch lub kolację, a także zabrać ze sobą do pracy lub na piknik.
Ilość porcji
3-4
Czas przygotowania
15 minut + 30 minut pieczenie warzyw
Poziom trudności
łatwy
Składniki
bagietka pełnoziarnista
1 opakowanie humusu klasycznego
1 cukinia
1 bakłażan
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 duża czerwona cebula
oliwa
suszony tymianek
suszone oregano
suszona bazylia
sól i pieprz

Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
- Cukinię, bakłażana, paprykę oraz cebulę pokrój w średniej wielkości kostkę, przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj niewielką ilość oliwy oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Warzywa piecz ok. 30-40 minut, powinny tylko delikatnie zmięknąć, ale wciąż pozostać jędrne i chrupiące. Od czasu do czasu przemieszaj je, aby równomiernie się upiekły.
- Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Bagietkę przekrój wzdłuż. Nie przecinaj jej jednak do końca, tak aby dalej pozostała złączona.
- Jedną część bagietki posmaruj humusem, a następnie rozłóż upieczone wcześniej warzywa.
