Strona główna » Przekąski » Bagietka z humusem i pieczonymi warzywami

Bagietka z humusem i pieczonymi warzywami

Chrupiąca bagietka, aromatyczne pieczone warzywa oraz aksamitny humus tworzą wyjątkowe połączenie smaków. Idealna przekąska zarówno na mały, jak i duży głód. Pyszny i sycący posiłek, który przygotujesz w dosłownie kilka chwil. Bagietkę z pieczonymi warzywami możesz przygotować na lunch lub kolację, a także zabrać ze sobą do pracy lub na piknik.

Ilość porcji

3-4

Czas przygotowania

15 minut + 30 minut pieczenie warzyw

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • bagietka pełnoziarnista

  • 1 opakowanie humusu klasycznego

  • 1 cukinia

  • 1 bakłażan

  • 1 czerwona papryka

  • 1 żółta papryka

  • 1 duża czerwona cebula

  • oliwa

  • suszony tymianek

  • suszone oregano

  • suszona bazylia

  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  • Piekarnik nagrzej do 200°C (góra-dół).
  • Cukinię, bakłażana, paprykę oraz cebulę pokrój w średniej wielkości kostkę, przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj niewielką ilość oliwy oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Warzywa piecz ok. 30-40 minut, powinny tylko delikatnie zmięknąć, ale wciąż pozostać jędrne i chrupiące. Od czasu do czasu przemieszaj je, aby równomiernie się upiekły.
  • Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  • Bagietkę przekrój wzdłuż. Nie przecinaj jej jednak do końca, tak aby dalej pozostała złączona.
  • Jedną część bagietki posmaruj humusem, a następnie rozłóż upieczone wcześniej warzywa.