
Jeśli jesteś miłośnikiem burgerów, to domowe bułki do burgerów są kluczowym elementem, który sprawi, że Twoje burgery staną się prawdziwym rarytasem. Nie tylko mięso, ale także bułka wpływa na ostateczny smak i doznania podczas jedzenia. Oto przepis na przepyszne bułki do burgerów, które możesz bez problemu upiec w domu. Te bułki są miękkie, puszyste i długo świeże. Przygotowanie ich jest proste, a składniki z pewnością masz w domu. Wystarczy kilka prostych kroków, by cieszyć się aromatycznymi bułkami, które idealnie podkreślą smak Twojego ulubionego burgera.
9 sztuk
2 h
łatwy
Składniki
400 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
10 g świeżych drożdży
250 ml mleka
30 g masła
1 jajko + 1 jajko do posmarowania bułek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
sezam

Sposób przygotowania
- Podgrzej mleko (powinno być letnie).
- Przygotuj rozczyn z drożdży: w miseczce rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę ksylitolu/cukru oraz kilka łyżek podgrzanego mleka. Całość wymieszaj (powinna powstać dość gęsta konsystencja) i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20-30 minut, wszystko zależy od jakości drożdży).
- W małym garnku rozpuść masło.
- Do większego naczynia wsyp mąkę, dodaj sól, jajko, rozczyn drożdżowy oraz masło.
- Wyrabiaj ciasto do momentu połączenia składników, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto możesz wyrabiać ręcznie lub przy użyciu miksera z hakami do ciasta drożdżowego.
- Wyrobione ciasto przełóż do obsypanej mąką miski, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury powinno to zająć ok. 1-1,5 h.
- Po wyrośnięciu podziel ciasto na 8-9 równych kawałków i uformuj z nich kształtne kule, a następnie delikatnie je spłaszcz.
- Bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw jeszcze na ok. 20 minut do lekkiego podrośnięcia.
- Piekarnik nagrzej do 200°C.
- Podrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut.
- Upieczone bułki wyjmij z piekarnika i podawaj z ulubionymi dodatkami np. marynowaną czerwoną cebulą.
* Wskazówki
- Przed podaniem możesz podpiec połówki bułki w opiekaczu lub tosterze, będą wtedy bardziej chrupiące.
- Bułki do burgerów możesz również bez problemu zamrozić, a po odmrożeniu wystarczy je tylko chwilę podpiec .
