Zapewne wielu osobom wypiekanie domowego pieczywa kojarzy się ze skomplikowanym i jednocześnie czasochłonnym procesem, a wcale nie musi tak być. Mam dziś dla Was przepis, dzięki któremu domowe wypiekanie stanie się przysłowiową “bułką z masłem”. W dosłownie pół godziny z kilku prostych składników przygotujecie pyszne, mięsiste bułki na jogurcie i to bez dodatku drożdży. Dodatek sody sprawia, że ciasto nie potrzebuje już wyrastania i skraca tym samym cały proces twórczy. Wystarczy jedynie zagnieść wszystkie składniki, uformować bułeczki i upiec w piekarniku. Nie musicie już biec do piekarni za rogiem, aby móc o poranku delektować się smakiem pysznych i świeżych bułeczek, gdyż bez najmniejszego problemu przygotujecie je samodzielnie we własnym domu. Bułki na jogurcie są chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Idealnie smakują z dodatkiem domowej konfitury, czy też z plastrem białego sera i miodu. Będą również doskonałe w smaku następnego dnia, dlatego warto upiec je od razu z podwójnej porcji. Pokochają je zarówno dzieci jak i dorośli.
10 bułek
30 minut
łatwy
Składniki
500 g mąki pszennej (typ 500 – 550)
400 g jogurtu naturalnego
1 czubata łyżeczka sody (12 g)
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżka masła (ok. 20 g) lub oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół).
- Do miski wsyp mąkę, dodaj jogurt naturalny, masło/olej, sodę, sól oraz cukier i wyrób ciasto.
- Wyrabiaj ciasto (ręcznie lub przy użyciu robota planetarnego z odpowiednią końcówką) do momentu uzyskania miękkiej i elastycznej konsystencji.
- Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, delikatnie je zagnieć, a następnie podziel na 10 równych części.
- Z każdej porcji ciasta uformuj okragłą bułeczkę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika natnij wierzch bułek w krzyżyk ostrym nożem lub żyletką i posmaruj oliwą lub rozbełtanym jajkiem. Możesz je również posypać np. sezamem, czarnuszką lub makiem.
- Blaszkę z bułkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20-25 minut, do zrumienienia.
- Upieczone bułki wyjmij z piekarnika i przełóż na kratkę do ostygnięcia.