Dzisiaj przychodzę do Was z moim ulubionym przepisem na pyszny domowy chleb pszenny na żytnim zakwasie bez drożdży. Klientem piekarni jestem bardzo rzadko, ponieważ od dość długiego już czasu wypiekam swój pyszny i zdrowy chleb we własnej kuchni. Uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba i smak jeszcze gorącej i chrupiącej piętki posmarowanej masłem 🙂 Najczęściej piekę swój chleb na mieszance mąki pszennej chlebowej (typ 750) oraz mąki pszennej graham (typ 1850) i takie połączenie smakuje nam najlepiej. Przepisów na chleb pszenny jest całe mnóstwo, ale wystarczą tak naprawdę tylko cztery składniki i trochę cierpliwości aby cieszyć się wyjątkowym smakiem samodzielnie upieczonego chleba bez użycia drożdży.
3 bochenki
20 minut + czas wyrastania ok. 6 godzin
średni
Składniki
500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
500 g mąki pszennej graham (typ 1850)
650 ml letniej wody
2 łyżeczki soli
7 łyżek zakwasu żytniego *
Sposób przygotowania
- Do misy miksera wsyp obie mąki, dodaj zakwas oraz wodę wymieszaną z solą. Miksuj 5-10 minut a następnie przełóż ciasto do 3 podłużnych blaszek o wymiarach 26×10 cm wyłożonych papierem do pieczenia lub posmarowanych tłuszczem. Najczęściej używam silikonowych keksówek, dzięki czemu nie muszę już ich smarować.
- Blaszki z ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Czas wyrastania chleba zależy od mocy zakwasu oraz temperatury pomieszczenia. Ciasto powinno praktycznie podwoić swoją objętość zanim wstawimy je do piekarnika. U mnie zajmuje to 5-6h.
- Wyrośnięty chleb wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 200oC (góra-dół) i piecz ok. 40 minut.
- Upieczony chleb wyjmij z piekarnika, wyłóż z blaszek i pozostaw do ostygnięcia.
* WSKAZÓWKI
- Aby przyspieszyć proces wyrastania chleba możesz przykryć blaszki folią aluminiową i włożyć je do lekko nagrzanego piekarnika.
- Jeśli chcesz aby chleb miał bardziej miękką skórkę, wystarczy, że kilka minut przed końcem pieczenia skropisz go lekko wodą i przykryjesz folią aluminiową.
- Pamiętaj, aby używać tylko aktywnego zakwasu, który pracuje, ma bąbelki i wyraźnie zmienia swoją objętość.