
Uwielbiam proste i szybkie sałatki, które można przygotować w dosłownie kilka chwil, z tego co akurat mam pod ręką. Tym razem w lodówce znalazło się pół główki czerwonej kapusty, samotna cukinia, marchewka, łodyga selera naciowego i pęczek natki pietruszki. Do tego równie szybki dressing i zdrowy, pełen witamin dodatek do obiadu gotowy. Surówka jest soczysta i chrupiąca, dzięki czemu świetnie sprawdzi się również jako dodatek do kanapek, burgerów czy wypełnienia chlebków pita.
4-5
25 minut
łatwy
Składniki
- Surówka
0,5 małej główki czerwonej kapusty
1 marchewka
1 cukinia *
1 łodyga selera naciowego
3 gałązki natki pietruszki
kiełki (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
- Dressing
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy Dijon
szczypta soli i pieprzu
pół łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania
- Czerwoną kapustę drobno poszatkuj na specjalnej tarce lub nożem.
- Marchewkę oraz cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, łodygę selera pokrój w plasterki, natkę pietruszki drobno posiekaj.
- Z oliwy, cytryny, musztardy, miodu, natki pietruszki i szczypty soli przygotuj dressing – wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w małym słoiczku, mocno nim potrząsając, aż uzyskasz jednolity sos.
- Pokrojone warzywa przełóż do dużej miski, polej przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Całość możesz jeszcze posypać np. kiełkami rzodkiewki.
