Strona główna » Sałatki i surówki » Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty

Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty

Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty

Uwielbiam proste i szybkie sałatki, które można przygotować w dosłownie kilka chwil, z tego co akurat mam pod ręką. Tym razem w lodówce znalazło się pół główki czerwonej kapusty, samotna cukinia, marchewka, łodyga selera naciowego i pęczek natki pietruszki. Do tego równie szybki dressing i zdrowy, pełen witamin dodatek do obiadu gotowy. Surówka jest soczysta i chrupiąca, dzięki czemu świetnie sprawdzi się również jako dodatek do kanapek, burgerów czy wypełnienia chlebków pita.

Ilość porcji

4-5

Czas przygotowania

25 minut

Poziom trudności

łatwy

Składniki

  • Surówka
  • 0,5 małej główki czerwonej kapusty

  • 1 marchewka

  • 1 cukinia *

  • 1 łodyga selera naciowego

  • 3 gałązki natki pietruszki

  • kiełki (opcjonalnie)

  • sól i pieprz do smaku

  • Dressing
  • 3 łyżki oliwy

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon

  • szczypta soli i pieprzu

  • pół łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Składniki na chrupiącą surówkę z czerwonej kapusty

Sposób przygotowania

  • Czerwoną kapustę drobno poszatkuj na specjalnej tarce lub nożem.
  • Marchewkę oraz cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, łodygę selera pokrój w plasterki, natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Z oliwy, cytryny, musztardy, miodu, natki pietruszki i szczypty soli przygotuj dressing – wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w małym słoiczku, mocno nim potrząsając, aż uzyskasz jednolity sos.
  • Pokrojone warzywa przełóż do dużej miski, polej przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Całość możesz jeszcze posypać np. kiełkami rzodkiewki.
Chrupiąca surówka z czerwonej kapusty z oliwą